template

WELCOME NOTE

25 April, 2012

mara oh mara!!

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

huhu...hari ni tarikh tutupn untuk hantar borang biasiswa mara....tapi aku tak sempat nak hantar.Sangat sedih  : (
Semangat siapkan esei mara,nak hantar tapi abang balik lewat...takde orang nak poskan...Tapi aku tak salahkan abang...aku pun tak print lagi borang tu..macam mana nak print,kat umah takder printer..nak pergi cc xde orang nak hantar...ikutkan hati aku nak sangat gi jordan,amek medik...tapi,mungkin ni laa yang Allah takdirkan tuk aku...
Maybe kalau aku sempat hantar pun belum tentu lagi dapat...Redha je dengan segala ketentuan Allah...

mungkin ini yang terbaek :)

result gempak??

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah,segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam......Syukur Alhamdulillah ku panjatkan kehadrat Allah s.w.t.Mendapat 4A+,4A dan 3A- dalam SPM bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan namun ia adalah nikmat yang sangat.....membuatkan aku bersyukur......

 DILABEL BUDAK BIJAK?
huhu....bijakkah aku??Alhamdulillah diberi kemudahan oleh Allah s.w.t untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran......Namun...,sangatlah pantang kiranya aku dengar ayat2 panas ni dari mulut sahabat2;"awak takpe,budak bijak.....saya nih budak kelas belakang tak macam awak duk kelas depan....."*dan macam2 lagi~**
Kalau nak ikutkan,aku nih bukanlah kategori top student!result pun takder la gempak sangat...tapi Alhamdulillah,rezeki dari Allah.... ^_^
Addmath tu biasanya gagal je yang layak bagi aku...dari awal tahun f4 smpailah akhir tahun,gred yang aku dapat bila exam addmath ialah....G,Alhamdulillah....at least dapat la jugak markah...klo dapat kosong camner?hahaha...(dalam hati sedih bukan kepalang...Allah saja yang tahu...)Bio,Fizik??huhu..ni lagi satu....slalu dpt gred C...maintain jer dr awal tahun sampai akhir tahun...(naseb baek lulus!huh..Alhamdulillah)Bukan aku tak study.....tapi kureng minat..entah..tak reti nak jawab soalan...
masa f4....maen2 btul...tido dalam kelas,ponteng....tak masuk kelas....itulah yang aku buat...kadang2 bukan sesuka hati nak ponteng or tido....tapi terpaksa...(terpaksalah sangat...kui3)=,='....wajarlah pon kan...dapat result yang...erm...macam tu kan....kan3!!
Result akhir tahun f4, aku dapat 1A+,4A,3A-,2C+ dan 1G....at lest dapat gak aku kutip 8A...huhu....Bagi aku tu pun dah cukup,bersyukur sangat....tapi kene marah gak ngan mak sebab ada G..Akhirnya,dengan keputusan yang tak seberapa nih...aku berjaya mengekalkan kedudukan aku di kelas 2...5a2(kelas budak2 yang giler study...rasa rendah diri laa...)struggle for SPM...start f5 memang aku tak maen2 lagi..study3!!!....stado pon ade gak kadang2...ngeee~ ^_^
Result trial SPM aku...2A+,1A,7A- and 1B+ untuk subjek biology(Alhamdulillah)

HARI AMEK RESULT...
21 March 2012...hari yang buat semua orang tertunggu-tunggu,termasuklah aku......walaupun kadang2 rasa nak lari daripada dunia realiti semata-mata tak nak dengar result SPM...hmmm...berdebar2...gementar...Ya Allah....berikanlah kekuatan untuk menghadapi segala ketentuanMu...Aku datang awal ke sekolah pada hari ni...coz takde orang nak hantarkan aku jam 10.00am nanti...lagipun,aku dah janji nak temankan Mira...dia pon mangsa keadaan macam aku jugak...tak de manusia nak hantar...so,seperti rancangan kami....berjalanlah kami ke surau al-mumtazin SHAMS...agak kekok bila banyak mata yang memandang...ex student laa katakan...
huh...lama gile tak jejakkan kaki kat surau nih...tenang,nyaman....masih seperti dulu...tak banyak berubah...selalunya kat surau ni la port aku bila fikiran kusut dan berserabut...mencari ketenangan(as-sakinah)...untung gak datang awal...sempat buat solat sunat dhuha dan solat hajat....baca Yaasin sekali....tenang sikit hati....jam dah menunjukkan pukul 9.30am,kami bedua bergegas ke dewan....Ya Allah...berat rasanya kaki ni melangkah...dup dap...dup dap...
Pukul 10.50am....dah ramai sahabat-sahabat dan ibubapa yang datang memenuhi Dewan Saidina Abu Bakar As-Siddiq SHAMS.Seram sejuk...menangis aku..berdebar,bimbang kalau2 tak dapat penuhi impian mak...nak tengok aku dapat 11A....Pengetua mengumumkan 49 orang pelajar SHAMS yang berjaya mendapat 11A,tapi seorang sahaja berjaya mendapat 11A+.....Fatin Amalia....tahniah...Alhamdulillah bagi dia...Kakak dan abang aku sibuk menghantar mesej mengucapkan gudluck dan memberikan harapan pada aku....Amy yang berdiri kat sebelah aku asyik mengira bilangan pelajar yang naek ke pentas...pelajar yang berjaya mendapat 11A untuk mengambil slip keputusan cemerlang mereka yang disampaikan terus daripada pengetua....Aku pasrah....mungkin tak der harapan...tinggal beberapa orang je lagi nak cecah 49orang....budak2 kelas satu pun ada lagi yang tak dipanggil...tetiba...."siti s****** binti kamarudin"...
Alhamdulillah....macam tak percaya nama aku disebut...huh,menggeletar lutut lalu depan orang ramai...rasa nak sujud syukur terus kat situ...Alhamdulillah..dalam hati tak habis2 beristighfar.....
ingat pulak kata2 yang aku pegang selama ni..."which favours of Allah will you deny?" yang bermaksud; maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? ayat yang sentiasa diulang-ulang dalam surah ar-Rahman.....
Sebelum nama aku dipanggil aku sempat berdoa didalam hati....
"Ya Allah,andai aku bukan ditakdirkan untuk mendapat 11A, janganlah kiranya Engkau menjadikan aku orang yang kecewa dan berputus asa daripada rahmatMu....Jauhkanlah aku daripada sifat iri hati....redhakanlah aku dengan segala ketentuanMu keranasesungguhnya setiap takdirMu adalah sebaik-baik perjalanan hidupku....Segalanya telah tertulis untukku dan Engkau Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa...Ya Allah berikanlah kejayaan pada sahabat2ku yang berhati ikhlas...tulus keranaMu Ya Allah...mereka yang sentiasa mengucapkan syukur kepadaMu...Ya Allah jadikanlah kejayaan kami pada hari ini sebagai peluang untuk kami menegakkan Islam..agama kami...dan janganlah kau jadikan kejayaan kami ini sebagai jalan untuk menambah kesesatan(istidraj) kami Ya Allah....perkenankanlah doa kami Ya Allah.."Ameen~
Terasa berhenti jantungku.....Ya Allah bermimpikah aku??
slip SPM :)

TIPS BELAJAR??
Sebenarnya ada adik f5 yang tanya aku pasal tips belajar nih....huhu...kelakar pulak bila ditanya macam tu,padahal aku ni bukan la best student pun....tapi takpe la kan...orang tanya kita jawab,tak salah kalau nak berkongsi kan3??sebelum tu aku nak tegaskan,semua yang aku dapatkan dalam hidup aku tidak lain hanyalah rezeki Allah semata2,tapi kita tetap perlu berusaha...
OK,sini aku listkan sedikit sebanyak gaya hidup aku di SHAMS selama aku menjadi calon SPM 2012:

kalau boleh start r dari awal tahun...

  • Bangun pagi 2, buat solat sunat tahajjud,taubat ,hajat dan istikharah...jangan lupa solat witir jugak...(nim kalau sempat laa..jangan buat kalau rasa terpaksa,biarlah kita buat sesuatu tu ikhlas kerana Allah s.w.t. barulah hidup kita diberkati...kalau rasa susah cuba la sikit2,solat tahajjud saja pun dah 0k..biasanya kalau boleh buat seminggu sekali pun dah ok..nanti kalau kita dah biasa mesti rasa tak seronok bila tinggalkan..inshaAllah....)
  • Sebelum g skool pagi2 tu rajin2 kan la baca surah Yaasin...biasanya di SHAMS(untuk budak yang tinggal kat hostel)kitorang akan buat Liqo' untuk mengaji lepas solat subuh....biasanya aku gunakan masa yang ada untuk baca surah Yaasin dan Luqman....sebenarnya bila kita baca al-Quran pagi2 nim ilmu senang nak masuk...Yakin dengan kuasa Allah s.w.t.kalau sempat aku akan sambung baca surah ar-Rahman dan al-Waqiah...
  • Oh,satu lagi....baca jugak ayat 1-7 dari surah Taaha~ayat ni kalau boleh hafal laa...bukan susah pun,7 ayat jer....semoga segala percakapan dan perbuatan kita tak membuatkan orang sekeliling kita rasa sakit hati ngan kita...macam yang kita tahu,ayat 1-7 surah Taaha ni kan boleh melembutkan hati...moga2 hati kita juga lembut dan mudah menerima teguran dan pelajaran...Ameen~
  • Ni yang aku suka....SENYUM~ sebelum kita g skool,kita mesti senyum....MULAKAN HARI MU DENGAN SENYUMAN..jangan pergi dengan hati yang malas...bila kita senyum,kita akan rasa bahagia...Rasa bersemangat!!seronok nak belajar...Kalau biasa ustazah pesan,ikhlaskan niat kerana Allah......
  • Kat dalam kelas mesti beri sepenuh perhatian...jangan tidur~zzZZZ....huhu...padahal aku pun pernah je buat...slalu masa sejarah mesti ramai yang lena...realiti...tapi ada satu peristiwa yang telah buat aku tak pernah tido lagi masa subjek sejarah....peristiwa yang buat aku malu besar masa tuu..masa f4,sume sebab tido time sejarah...tak sanggup nak ingat....lupakan laa...dah lama berlalu...keyla...ermm...aku ada beberapa tips tak nak tido lam kelas...(berdasarkan pengalaman laa)*
1.Makan gula2 atau minum air(untuk pengetahuan...air membekalkan oksigen pada kita,so tak nantuk)

2.Tulis or underline apa2 yang patut tentang topik yang sedang dibincangkan oleh guru

3.suruh kawan sebelah picit atau urut belakang kita(tapi biasanya buat kita makin lena pun ada gak..huhu)

4.lastly,kita pandang kawan sebelah,senyum kat dia...cakap la pepun sampai rasa nak gelak...

(biasanya kalau time sejarah,buku teks dia kan banyak gambar2 tokoh...aku edit muka2 diorang ngan pensil...kadang2 gelak sorang2 tengok...tapi lepas conteng tu makesure padamkan balik...tu kan buku pinjam,tak baik laa kan...)
  • Next,jangan laa buang masa...kalau cikgu tak masuk kelas,buat la benda yang berkaitan pelajaran
  • Aku ni jenis yang suka buat nota,so aku akan buat nota sebanyak2 nya...biasa kawan2 copy nota aku pun ada....sharing2 laa kan...x baik jadik manisia kedekut.Aku akan sediakan satu buku nota untuk satu subjek....buku kecik yang boleh bawak g mana2...
  • Pastu,buat latih tubi...jawab soalan lepas2.....kalau nak tengok jawapan xkesah...tapi cuba laa jawab dulu sendiri,pastu masukkan maklumat lain dari buku rujukan atau buku teks...tuliskan m/s yang boleh kita rujuk...
  • Jangan segan taya cikgu bila kita tak faham...kalau kawan2 minta bantuan suruh ajarkan apa yang kita tahu,just kongsikan ilmu kita...jangan risau,ilmu tu takkan berkurang pun...
STAY UP??
Berjaga malam semata2 nak study?? bagi aku tak perlu kalau kita tak larat..atas kemampuan masing2...jangan paksa diri kalau tak boleh stay up...tido pun penting gak...t klo ngantuk lam kelas kan susah..nak buat apa study sampai tak tido tapi ilmu tak masuk pun...tapi tak salah kalau kita cuba...

PESANAN AKHIR...
Study..study jugak,solat jangan tinggal...buat yang wajib,tinggalkan yang haram...perbanyakkan amalan sunat..Ingat rezeki semua ditangan Allah...jangan putus asa dalam setiap perkara yang kita lakukan..
"Tiada putus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir"                                                                      (surah Yusuf;87)

ok laa...assalamualaikum,sekian sahaja~

24 April, 2012

welcome to new blog!!

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
semoga blog ini dapat dikongsikan bersama semua...
izinkan aku menceritakan tentang kisah AKU...
selamat membaca!!