template

WELCOME NOTE

14 December, 2013

Hakikat bahagia

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Kesannya zahir 
rupanya maknawi 
Terpendam bagai permata
di dasar hati 

Bahagia itu ada pada hati 
Bertakhta di kerajaan diri 

Terbenam bagai mutiara 
di lautan nurani 

Bahagia itu ada di jiwa 
Mahkota di singgahsana rasa 

Bahagia itu adalah 
suatu ketenangan 

Bila susah tiada gelisah 
Bila miskin syukur pada Tuhan 
Bila sakit tiada resah di jiwa 
Bukankah Tuhan telah berfirman 
Ketahuilah dengan mengingati Allah 
Jiwa kan menjadi tenang 

C/O : 
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran 
Bila kaya jadi insan pemurah 
Bila berkuasa amanah 
Bila berjaya tidak alpa 
Bila sihat tidak lupakan Tuhan 

Hakikatnya bahagia itu 
Adalah ketenangan 
Bila hati mengingati Tuhan 

Semua insan kan mengerti 
Maksud terseni Ilahi 

Itulah zikir yang hakiki

UNIC (HAKIKAT BAHAGIA)


Bahagia...... satu kata yang subjektif. Rasa senang yang sukar diperoleh. "Maa ma'kna saiedah (السعيد)?"

bukan semudah mengucapkan;" Aku bahagia.." dan bahagia milikmu. Bahagia? 
Bahagia itu anugerah dari-Nya, untuk mereka yang terpilih. Bahagia bukan milik mereka yang kaya... mereka yang miskin juga mampu miliki bahagia. Kamu punya harta? dan kamu fikir harta itu mampu membeli kebahagian? Kamu silap.... tidak... jika Allah tidak bersama... Lalu berpesanlah diri pada hati; "Wahai hati kenapa kamu dengki bila melihat mereka yang lebih kaya darimu sedang kamu tahu bukan kekayaan mereka yang membawa bahagia."
Kalau aku kaya...

Kamu bijak? dan kamu fikir kamu mampu miliki bahagia dengan akal fikiranmu? Tidak... kamu silap! Bukanlah kebijaksanaan itu yang memberi kebahagiaan. Mereka yang tidak mampu ke sekolah juga hidupnya bahagia. Bahkan, barangkali mungkin mereka lebih bahagia dari kamu. Maka, "Mengapa cemburu dengan kebijaksanaan orang lain sedang kamu tahu kebijaksanaan itu tidak menjamin bahagia.."



Kamu cantik? dan kamu fikir kecantikanmu itu dapat memberi bahagia? Kamu tertipu... zahirnya kamu bahagia, namun apa ada pada rupa jika hatinya kosong? Bukanlah kecantikan itu membawa bahagia pada hati. "Duhai hati, dengarlah diri berpesan... mengapa iri pada kecantikan orang lain sedang kamu tahu bukanlah kecantikan yang memberimu bahagia"

Pesan pada diri, jika ingin bahagia letak Allah di hati, rasulullah di ingatan... akhlak yang baik jadi amalan.





"Kerana orang yang bahagia itu bukanlah orang yang kaya atau bijak... bukan juga milik orang yang cantik... tapi orang yang bahagia adalah orang yang ada sakinah di hatinya"


^_^ selamat berhujung minggu~


09 November, 2013

manfaatkan waktu itu

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM


Assalamualaikum...... 
tik tok tik tok..... hmm... masa berlalu pantas.. dan manusia ini masih lagi...... lalai...

"Demi masa! sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan pesan kearah kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran"
surah al-'asr:1-3

Allahu Allah...


Lama rasanya tak buat perkongsian terbuka kat blog nih. Asyik sibuk merapu dan mengeluh... Malu pada diri sendiri, malu pada Allah **tutup muka >..< ishk...ishk...


Hari ni dah masuk 5 Muharam 1435 Hijrah. Rasanya masih belum terlewat untuk ucap salam maalhijrah pada semua. Baru ada 'feel' nak share pasal Muharam, azam dan hijrah. Bila sebut je awal Muharam, of course kita terbayang tahun baru and azam baru. Rasa nak tergelak pada diri sendiri, orang lain sibuk berazam kita pun tak nak kalah... siap buat list, tampal kat dinding bagai... katanya azam tahun baru. Tapi part nak mengamalkannya, Allahuakhbar, Allah je yang tahu... semangatnya tak kekal, tunggu 2, 3 bulan dah layu. Mungkin ada yang bantah.... ada yang kata; "salah tu, bukan kata 2,3 bulan, 2,3hari pun dah layu.."
Dahsyat sungguh... dan hakikatnya itulah manusia... yang lupa, yang lalai. 
Maka tidak dapat tidak, kita harus buat sesuatu untuk sentiasa bersemangat. Sentiasa tajdid niat! Heh manusia, malulah.... sekecil-kecil cell dalam badan kita pun mengalami proses 'renew'... takkan kita nak 'renew' hati pun susah..... **kdebuk....(batu besar jatuh atas kepala sendiri) sekali lagi tutup muka >..<"

Sedih..... malu sangat pada Allah, pada diri sendiri.... Dah hampir 19 tahun hidup kat dunia nih, rasanya roh hijrah tu belum cukup meresap dalam diri. Terkesan benar dengan cerita hijrah saudara-saudara baru yang hidup mereka sentiasa mencari hidayah Allah. Kagum... impressed! ... Jauh bezanya kalau nak banding ngan diri sendiri yang memang terlahir sebagai seorang Islam. Sejujurnya, kalau nak cerita pengalaman hijrah diri sendiri, rasanya kosong... kontang... seolah-olah perkataan 'hijrah' itu hanya muncul bermusim dan hanya perkataan semata., bukan untuk dipraktikkan.  Sudah perfectkah? Sampai dah tak ada lagi nak dihijrahkan?AllahuAllah..... **ketuk kepala sendiri "=..=





                                                                 ^^ bersama hijrahkan hati,
moga hari ini lebih baik dari semalam

03 November, 2013

sebarkan 'sakinah'

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
In the name of Allah, The Most Merciful The Most Gracious

Assalamualaikum ^_^ .........ohayyo, holaa....
whatsup dude?? apece kengkawan???
Tadi idea punye laa banyak, mencurah-curah macam air hujan tapi bila dah bukak blog.............. 
krik-krik..krik-krik...
haish....


hmmm... kejap sangat masa berlalu, guess what?? tup-tup dah cuti midsem dah. Hamek kau.... wuish, rasa cam baru semalam dengar taklimat orientasi nak masuk degree... and gues what?? rindu nak jadi budak sekolah, buat kerja-kerja nakal ngan kawan-kawan, masuk bilik guru then buat ramah-tamah ngan cikgu.... hohohho.... tetibe pulakkan, bila otak dah berserabut, cakap pun dah merapu-rapu. Sebenarnya tengah nak carik idea untuk post kali nih. Eksaited sangat bukak blog, ada masa pulak nak ber'karangan' disini. Hari ni dah masuk 3 November 2013. Lagi beberapa hari nak masuk 19 tahun and lagi 2 hari nak sambut Maalhijrah. Tetibe macam insaf pulak. :'( Yelah.... kan, orang kata makin bertambah umur, makin dekat dengan ajal... dan itulah kenyataannya... Entah berapa lama lagi Allah nak bagi masa untuk kita terus melihat dunia ni, bersama dengan orang yang kita sayang, merasa nikmat dan rahmat menimba pengalaman....... Allahu Allah.....

Sakinah..... Aku pun tak tahu siapa yang bagi nama tu, mak ker? arwah ayah ker? arwah nenek ker? Yang pasti pada lafaz 'sakinah' itu ada maksud yang sangat mendidik diri aku sendiri. Ketenangan.....
Terkadang, saat hati mula ditapaki sifat mazmumah, marah, dengki, dendam, dan sebagainya seakan ada suara kecil meminta diri ini untuk tetap tenang. Allah......
Mungkin ibu juga mahunya begitu..... mahu melihat anak gadisnya sentiasa tenang dan membawa ketenangan pada yang melihatnya. Mungkin ibu mengimpikan anaknya ini menjadi anak yang menenangkan hati ibubapa, yang sejuk mata memandang. Walaupun kadang-kadang diri ini tersasar menzahirkan akhlak yang tidak wajar.

"Bertenang" :
Cerita tentang tenang membuatkan diri teringat peristiwa beberapa hari lalu. Exam Anatomy. Bukan mudah, namun seharusnya tidak susah jika bersungguh dan berserah pada Yang Satu. Ya, tapi tetap aku tidak dapat menjawab dengan baik, mungkin masih kurang usaha agaknya, InsyaAllah akan datang mugkin perlu lebih usaha... Pada hari yang sama ada 2 orang sahabat berbeza bertanya soalan yang sama. Mungkin kerana reaksi dan tingkah aku yang agak tenang. Seorang sahabat berkata; " Sakinah, macam ok je, ni mesti boleh jawab exam tadi." Senyum~ s.e.n.y.u.m. .....hah..."haha, mana ada. Alhamdulillah, yang boleh dijawab kita jawab tapi ada je yang tak boleh jawab." Walaupun hakikatnya, Tuhan je yang tahu betapa berkecamuknya perasaan bila tak boleh jawab exam dengan baik, senyum dan senyum lagi~ 
" Yeke? Macam biasa je, tenang je."...
" Heh, yeke? entah... tak tahu nak buat reaksi macam mana, kalau nak frust sangat pun tak guna jugak sebab exam dah habis."
See.... huhu entah dari mana lah sahabat ni boleh nampak ketenangan aku. Tapi memang sejujurnya, aku dah macam tak berperasaan sangat masa tu... Kalau sedih bukan ada yang nak pujuk pun kan, baik pujuk diri sendiri. Allah kan ada. 
Baru satu kali exam, kita chill, relax, jangan gelabah dulu, InsyaAllah Allah tolong^^

******************************************************
Sampai kat rumah, seorang lagi sahabat tanya, " Kinah, cuba bagi tips sikit, macam tenang je nampak." .... s.e.y.u.m.~
haha... obvious sangat ke? tenang? 
"Heh?..... erm, tips? kita ilek2 sudeh..... Buat apa nak tension?" 
....................

Mungkin ada yang terasa cara aku macam relax sangat kut, mana taknya, orang lain boleh bersemangat menghafal segala bagai, dengan muka ketat.... aku masih dengan pensil warna ditangan, masih sibuk memotong kertas A4. Apa ingat aku main-main ke?Sebenarnya tak. Sambil membuat nota, sambil membaca dan faham, sambil mewarna dan melukis, aku cuba men'enjoy'kan diri sendiri. Chill lah..... Setiap orang ada gaya tersendiri, kadang kita melihat mereka dengan muka ketat sampai nak tembus lecture note ditenung, tapi mana kita tahu hati mereka tenang membaca bait-bait perkataan untuk dihafal. Kadang kita melihat ada sahabat yang boleh terdidur pulak sambil pengang buku, but jangan sangka dia pemalas pulak... mana nak tahu Allah jadikan dia termimpi soalan exam siap ngan jawapan sekali. 
'Just keep calm and strive to zenith'
be yourself coz u're special ^^
Cuti dan azam:
Cuti ni macam-macam perkara nak dibuat. Kalau ikutkan malas, memang katil menjadi teman sejati, tapi tak boleh. Ustaz kata orang Islam tak boleh malas... hehe...
Assignment bertimbun-timbun tapi tak tahu nak mula dari mana, nak buat pun tak reti.. Kalau dulu cikgu bagi kerja rumah masa cuti, katanya 'cuti terancang' tapi buat pelajar nakal macam kami-kami ni, itu dah jadi 'cuti terancam'..... huhu....
Rindu pulak nak dengar lecture cikgu-cikgu. Sekarang dah besar, kena rancang sendiri pulak cuti kita, kalau tak alamatnya kelaut lah cuti nih. Bukak cuti nih ada exam lagi, Oral Biology, Biochemistry, Arabic, ngan ICT....
Semoga tabah dan terus berusaha membuat yang terbaik^^
pesanan ikhlas untuk diri sendiri... 
haish, masih banyak berangan dirumah

27 September, 2013

Hari ini dalam hidup saya

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
In the Name of Allah, The Most Merciful The Most Gracious

Assalamualaikum semua^^
Hari ni ter'rajin' pulak nak berkongsi.... padahal banyak lagi kerja lain yang mintak disiapkan... take 5 sambil meluahkan apa yang bermain di kepala. Ter'rindu' pulak pada si kecil comel nih.... eish, tak sabar nak cubit pipi dia^^
eskanda ^^
Hari ni jugak macam takcaye, aku jumpa doktor gigi dengan sukarela nya.... huhu. Ini fakta, tak tipu.... Ehemm, jumpa doktor gigi memang menyeramkan dalam riwayat hidup aku. Nak-nak lagi bila tengok alatan yang bermacam-macam jenis dalam bilik rawatan tuh, makin seram pulak.... Yay, doktor kata kebersihan mulut terjaga ^^ jadi tak perlu buat treatment pun, sebab semua ok cuma doktor suruh biasakan guna floss... Haruslah! Lepas ni kita pulak nak nasihatkan orang pasal kebersihan mulut... Lepas nih, mungkin kena spare duit bulanan untuk 'personal oral care'. Heh, eksaited betul kita :D

Hari ni kami ada liqo' pertama yang julung-julung kalinya dibuat... kih3 ....... pandai tak kita ber'bahasa'? chewah..... ngee hehe... Bestnya dapat berliqo' bersama kakak-kakak senior... Lama tak rasa ruh berusrah macam zaman sekolah-sekolah dulu. Liqo' kecik macam bulatan gumbira yang memang terasa bahang ukhuwahnya walaupun antara kami baru kali ini bersua muka. Terima kasih kakak-kakak, Kak Atiqah, Kak Zal, Kak Asmaa', Kak Nik Amirah, and Kak Amirah lagi sorang... hihi.. dan jugak pada sahabat liqo'; Izzah, Hajar ngan Nas tersayang. Moga Allah redha dengan ukhuwah ini.

Kerana Allah....
Tertarik dengan frasa '.....kerana Allah' yang dikongsikan oleh Kak Nik Amirah tadi, berkenaan niat. Mana lagi terkesan pada hati; "Aku sayang kamu kerana Allah" atau "Kerana Allah aku sayang kamu" ? MasyaAllah, tersentuh hati bila mendengar ungkapan yang kedua tu. Bila Allah kita letak dahulu pada segala sesuatu, semuanya akan lebih bermakna... lebih terkesan dan lebih... bersemangat, mungkin... SubhanAllah... kalau kita kata "Kerana  Allah aku belajar" Seolah-olah kita seperti berkata; "kalau bukan kerana Allah aku tak belajar...dengan kehendakNya lah aku dapat belajar." Hati terasa lebih dekat dengan Allah... 
Ya Allah, jagalah hati-hati kami, jadikanlah niat kami niat orang-orang yang ikhlas. :'(

A Muslim Dentist^^
Jarang nak jumpa doktor atau dentist yang boleh berdakwah sambil bertugas. Kalau kita jadi doktor, jangan cuma merawat fizikalnya, rawat sekali rohaninya. Walhal perkara seremeh membaca Bismillah pun orang akan tengok kita. SubhanAllah, perkongsian daripada Kak Asmaa'... Diselitkan satu cerita tentang seorang doktor yang merawat gigi pesakitnya dengan membaca BasmAllah. Kadang-kadang sepotong kalimah seperti Bismillahirahmanirahim pun boleh membawa ketenangan pada pesakit, juga salah satu cara untuk berdakwah. Mana nak tahu kan, dari tadi pesakit yang berdebar-debar tengok inche dentist, terus hilang butterfly yang flying in his or her stomach sebab baru terdetik pada hatinya untuk ingat Allah... atau mungkin sebagai ketenagan pada pesakit yang dari tadi menahan kesakitan.... Sungguh, dengan mengingati Allah hati menjadi tenang. "Verily, in the remembrance of Allah, do heart find rest." MasyaAllah, SubhanAllah, AllahuAkhbar!!!

Jadilah Yang Sentiasa Bersyukur :)
SubhanAllah... mari muhasabah diri sendiri;
Wahai diri yang bernama Sakinah,
Tidakkah kamu terasa, makin banyak belajar rasa makin besar nikmat yang Allah bagi kat kita. Dari sekecil-kecil perkara yang Allah ciptakan, mesti sangat unik, sangat tersusun, sangat sistematik.... Belajar anatomy, phisiology, biochem...... rasa macam, teruja sangat... AllahuAkhbar! Sungguh Allah Maha Mengetahui, Maha Berkuasa dan Maha segala-galanya....
Hatta sekecil-kecil cell dalam badan kita ni pun punya characteristic tersendiri. Tak tercapai dek akal... itu baru belajar sedikit dari cabang ilmu-ilmu Allah, masih banyak yang menjadi rahsia Allah. Bila belajar Physio, pernah tak terfikir sistem-sistem yang berlaku dalam badan kita ni macam homeostasis, neuromuscular junction, osmosis.... semua Allah yang aturkan. Semua bergerak dengan perintah Allah. Hingga sekecil-kecil molekul yang bergerak dalam sistem badan kita pun sangat patuh pada perintah Allah, lalu bagaimanakah kita??? Kamu, saya, anda, kita yang menggelar diri sebagai hambaNya...... ?

22 September, 2013

dan hari itu

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, praise to Allah…
Assalamualaikum semua yang disayangi… Sungguh, nikmat Allah sangat besar pada hambaNya ini. Alhamdulillah, tsumma Alhamdulillah wa Alhamdulillah.
Berlalu sudah beberapa hari yang penuh cabaran, meski diri ini mengetahui bahawa cabaran tidak pernah akan berhenti memunculkan diri… lalu kaki ini membawa diri untuk terus teguh mengorak langkah bersama memujuk hati untuk tetap tabah.
So far so good,……… ermm…

Mari berta’aruf :
Selesai sudah minggu orentasi di USIM Nilai sesi 2013/2014 bagi pelajar ijazah sarjana muda, juga orentasi keluarga FPg USIM Kampus Pandan…
Story sikit… buat mengimbau masa yang dah berlalu pergi… harap sahabat pembaca sekalian bersedia membaca karangan panjang karya budak baru belajar nih, kalau ada rasa loya-loya nak muntah tu boleh lah sediakan apa yang patut;
Okay, ceritanya bermula pada 1th September 2013. Memandangkan USIM menetapkan kami-kami untuk mendaftar pada 2 September, terpaksalah (dengan berat hatinya) aku mengangkat kaki meninggalkan rumah dan keluarga tersayang pada 1 September 2013. So, kemas-kemas barang then bertolak dari Kuala Terengganu ke Kajang untuk singgah ke rumah abang sulung sebelum dihantar mendaftar pada petang 2 September. Huhu, nampaknya mak dah betul-betul percaya yang anak perempuan dia yang sangat manja nih pandai jaga diri. See… buktinya mak tak risau sangat aku naik bas sorang-sorang dari KT ke Kajang, wohooho… okay-okay nih bukan masa untuk berangan^^
 Dipendekkan cerita, daftar pastu masuk umah sementara kat SI sebelum pergi Pandan. Not bad, luas jugak rumah kat SI tu, tapi rasanya KKNC lagi best kot. Hmm… lagi…… pasal baju sukan ngan baju korporat yang besar gedabak. Hah amek kau, baju sukan saiz XXL?? Sabar dan sabar lagi… Baju korporat pulak dapat saiz L, memang setaraf baju kurung jugaklah labuhnya bila dapat kat aku… huhu… tapi memang aku tak pakai pun baju korporat tuh sebab urusetia kata boleh pakai baju putih macam time daftar. Terperasan muda pulak pakai baju putih ngan kain hitam, sejibik macam budak sekolah sampai ada pak cik yang ingat aku ngan Nas budak sekolah. Mana tak nya, dahlah pakai baju cam budak sekolah, saiz pulak tak macam budak university. Haish…
Tak ada yang seronok sangat pun orientasi kat Nilai, cuma sempat jugak jumpa kawan-kawan yang akan berjauhan…… Meah, Jiah, Aliya, Aishah, Huda Hassan, Jie, Syidah…… dan lain-lain. Ramai jugak lagi, kurang rajin pulak kite nak taip. Yang paling best masa malam bicara kemerdekaan tuh sebab ahli panel dia Ust. Pahrol ngan Ust. Ridhwan Tee ……… memang mantOp habes! Tapi dalam best dan tak best berorientasi selama 3 hari tu, ada banyak jugak pengalaman, pelajaran baru dan pengajaran yang Allah nak sampaikan dan patut diterima dengan gembira dan terbuka^^
Hari Khamis, 5 September 2013, berangkatlah kami-kami pelajar tahun satu FPg dan FPSK ke Pandan Indah, Ampang. Dan……… whooaa…… hulamak, mewah yang teramat rasanya kediaman kami-kami nih. Alhamdulillah…… Satu rumah ada 11 oran ahli, rumah aku semua budak dental tahun satu… Hajar, Qila, Huda Anas, Amy, Iffah, Hidayah Ghazali, Pa’a, Ellyu, Maryam ngan Biha… Semua pun baik-baik solehah semua^^ . Nak tunjuk gambar umah tak ada kamera nk bergambar, maklumlah handset kita biasa-biasa je. Boleh kata besar dan sangat selesa jugaklah kediaman yang disediakan oleh pihak USIM. Tapi nak beli makanan hujung minggu terpaksa jalan jauh sikit sebab ni bukan hostel yang ada café kat bawah… tapi Alhamdulillah, no worries…
So, minggu orientasi kat USIM Pandan nih lebih santai kalau nak dibandingkan dengan orientasi kitorang kat Nilai. Program yang simple2 untuk ta’aruf antara kami. Tapi seriously, segan pulak sebab bila kakak-kakak tanya sekolah lama. Hoho, famousnya SHAMS… Wajar jugak, sebab kakak-kakak senior SHAMS dulu-dulu memang bagus sangat. Rasa malu pada diri sendiri pulak. Jumpa Kak Asmaa’ ngan Kak Anis… Segan, sebab masa zaman sekolah dulu memang respect sangat kakak senior sampai rasa macam nak buat perangai ramah-tamah sangat pun segan. Lagipun aku memang bukan dari kalangan mereka-mereka yang famous masa zaman sekolah dulu, memang tak dikenali tapi aku kenal kakak-kakak baik hati yang selalu jadi role model kitorang masa kat SHAMS dulu nih. Sedih pulak bila ingatkan SHAMS.

Belajar bertatih :
Kelas pun dah start, rasa macam wahaha…… apa semua nih… dengan term-term yang masih baru buat otak ini… yang kadang-kadang rasa macam nak menjerit jugak… tapi untuk kelihatan seperti manusia normal, ku biarkan saja term-term dan apa yang disampaikan oleh lecturer masuk ke otak tanpa keluar lagi. Moga Allah permudahkan segala-galanya…… Ameen^^

Mari shopping:
Untuk menunjukkan betapa advance nya kami semua nih, hehe…… hari kedua di Ampang pun kami dah merayau ke Jalan Tar. Oppsss…… aku bukan beli apa-apa pun, cuma bosan duk umah… Kalau dulu masa Tamhidi, Giant lah tempat kami nak merayau pun, tapi sekarang hari-hari pun nampak budak USIM keluar masuk Giant, mana taknya turun je tingkat bawah fakuliti, jalan beberapa langkah dah sampai. Dalam bangunan yang sama lagi tuh… huhu…

Okay lah, memandangkan dah panjang sangat kite melalut nih, kite nak stop dulu lah… tata semua^^
Nanti ada masa kite post lagi~
Moga Allah redha~ ^_^

01 September, 2013

banyak cerita

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
In The Name of Allah The Most Merciful, The Most Gracious


Alhamdulillah....... Alhamdulillah..... Alhamdulillah......
Assalamualikum semua......
Mungkin ramai yang tak sabar nak menjejakkan kaki ke alam universiti, lagi tinggal sehari sebelum bergelar mahasiswa ijazah sarjana muda a.k.a. degree..... mungkin ada yang sampai termimpi-mimpi, tersenyum sampai ke telinga? atau mungkin ada yang berlari-lari kegembiraan. Seronok tak seronok? duaronok, tigaronok... beronok-ronok.... hmm... takde lah, perasaan dah bercampur baur....
Kadang rasa berat hati nak tinggalkan rumah ngan family, kadang-kadang rasa nervous nak masuk degree..... pathetic betol jiwa orang baru nak up ni kan....

**Sebelum anda membaca post ini dengan lebih lanjut, eloklah saya berpesan sekaligus menyarankan anda agar membatalkannya saja niat murni anda-anda (yang rajin itu) untuk meneruskan pembacaan bagi post saya kali ini. Hal ini disebabkan, ianya tidak memberi apa-apa keuntungan kepada anda kerana tiada informasi berguna mahupun teladan yang baik untuk dicontohi.**

Baru-baru nih ada kem kat sekolah. Kempro, atau nama panjangnya Kem Profesionalism Pemimpin Pelajar Sesi 2013. Hmm.... rindu betul kat suasana sekolah, SHAMS... Tempat aku 'growing up'... rasa hidup..... aman... tenang....... Tapi aku tak pergi pun. :'(  Sangat jeles kepada sahabat-sahabat yang dapat turun ke sekolah untuk membantu adik-adik sekalian. Huh? kenapa pulak cerita pasal kempro nih? suke hati akulah, ni kan territory aku..... ngeee~ saiko sket malam nih. Senannye aku emang suka buat saiko kat blog daripada meroyan kat fb... Entah, fb ngan aku macam ada 'gap' sikit, tak boleh nak ngam... bukan kata tak bukak fb, bukak tu selalu la jugak tapi aku lebih suka jadik 'silent reader' jer. 

Ok okey, back to the top, kempro. Satu program yang tidak asing lagi bagi mereka-mereka yang pernah bersekolah di SHAMS, lebih-lebih lagi buat bakal pemimpin pelajar. Dulu, masa tahun aku diorang buat dekat luar sekolah.... maksudnya bukan di sekolah, tapi tahun ni dah buat dekat sekolah. Seronoknya dapat join kem! Macam-macam aktiviti kitorang buat. Tapi dalam banyak-banyak kem yang pernah aku join ada satu kem yang paling best dan takkan aku lupa sampai bila-bila. Tamrin asrama masa F1. Masa tu first time kot nak rasa pengalaman join kem. Dan salah satu sebabnya, aku sangat respect pada kakak abang senior yang handle kitorang. Entah macam mana nak pesan pada diri sendiri... Sebenarnya aku sendiri pun rasa kekok bila disuruh menjadi fasi untuk mana-mana kem, rasa tak layak sangat... Rasa macam tak berhak pulak nak jadi fasi... masih adakah kata 'respect' adik-adik pada fasi seperti aku ini? Dan adakah 'respect' itu sama seperti 'respect'yang pernah aku rasakan pada kakak-abang senior yang dulunya? Hmm...
Apapepun tahniah dan syabas buat semua warga SHAMS yang telah menjayakan kempro pada tahun ini. Moga pada tahun-tahu akan datang Allah mengurniakan kelapangan dan kemudahan untuk aku turut serta menyumbang bakti pada adik-adik SHAMS sekalian...

Ok, kita sambung cerita lain pulak.....
29 August 2013, pihak Yayasan Terengganu telah mengadakan majlis untuk memberikan dana bantuan persediaan ke IPTA bagi anak Negeri Terengganu. dan..... aku pergi.. jumpa Addini, Silmi, Mirah Zahid, Su...... Aten... ramai jugak lagi.... Kalau nak tanya pasal majlis, jawapannya adalah membosankan sebab termasuk lecture politik sekali.... hehe, sori ye pihak pro kerajaan,... Tapi best bila kitorang buat hal sendiri. Sempat lagi kitorang berdrama semata-mata nak potong queue... Adoyaiii silmi ngan addini suka buat lawak sampai aku pun takleh berenti ketawa bila duduk ngan diorang... Haisyhhhhh..... rasa nak golek guling-guling kat situ...

Dan cerita.........
Semalam,punyalah rajin pulak aku pergi baca kes Altantuya... Korang kenal tak nih??? Aku malas nak explain panjang lebar pulak kat sini pasal kes tu, kalau nak tahu jugak google sendiri lah yep :P
Malas nak cakap siapa betul n saper salah sebab aku sendiri pun tak tahu, bila baca kenyataan pihak yang pro kerajaan diorang cakap macam ni, tapi bila baca kenyataan pembangkang lain pulak jadinya. Suka ati koranglah nak amek yang mana satu jangan sampai jadi fitnah pada mana-mana pihak sudah... Yang pasti Allah Maha Mengetahui dan satu hari nanti yang jahat akan pasti terima balasannya. Aku bukannya rajin sangat pun cuma pelik dan rasa curious... omputih kata "curiousity kill the cat"...... hohohoo... Nak tahu la jugak kisah sebenar macam mana, kalau dengar satu pihak pun tak jadi jugak. Kes ni dah lama 2006, aku baru lepas UPSR kot...... memang tak lah nak amek tahu hal yang tak penting dalam hidup aku masa tu. Bayagkan, bertahun-tahun kot kes nih, dan dah berapa orang saksi turun naik mahkamah. Tetibe semalam aku ada baca kenyataan yang pembunuh yang dah mengaku tu dilepaskan macamtu je..... Baik tak payah siasat dari awal kalau dah nak buat keputusan macam tu... Haish......

okey ok, dah lewat sangat dah nih..... walaupun mata belum ngantuk, kena jugak paksa diri tidur sebelum rasa mengantuk sepanjang hari esok...
Adios, sampai ketemu lagi ......
malam semua^^

22 August, 2013

bagaimana jika esok.....?

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Isu Mesir, Syria, Palestin...

Mereka berkata; "Syukurlah, Malaysia masih aman...."
..........................................................................................................................
entah mengapa, hati merasa panas mendengar ungkapan itu, biarpun sekadar ucapan dimulut-mulut mereka...
Mungkin keamanan ini yang melalaikan manusia seperti aku...


terbaca satu post di laman facebook :



Tolong baca sampai habis! ini adalah penting?!!! saya peduli tentang krisis prgolakan yg brlaku d sluruh dunia skrg.. Allahummansuril islama wal musliminn..

SATURDAY, 17 AUGUST 13

Ketika ini seluruh umat islam didunia menumpu perhatian pada krisis di Mesir dan Syria...tetapi sedarkah kita bahawa ini ada episod terakhir permainan Dajjal sebelum beliau membuka Fasa berikutnya...Tahukah anda,sasaran yang mereka idamkan bukanlah Palestin....sebaliknya MEKKAH dan MADINAH....dan Tahukah anda MEKAH dan MADINAH kini telah dikepung secara sistematik oleh Zionis (Israel)dan sekutunya Syiah (Iran)......bermula dengan;

-TURKI Uthmaniyah yang ditumbangkan dan Jatuh ketangan Puak Sekular Ekstreme,walaupun kini diperintah Pemimpin "Islamik" Erdogan,Hakikatnya beliau hanyalah Puppet yang hanya bersuara tapi tidak bertindak kerana dikekang Pengikut Setia Attaturk.

-PALESTIN yang sebelum itu makmur dibawah pemerintahan Uthmaniyah ditawan mudah puak kufar sebelum diserahkan pada Zionis.

-IRAQ satu2nya negara yang lantang mempertahankan Palestin secara ketenteraan diceroboh dan diranapkan,USA dan negara Salib dan Bantuan sulit dari Syiah (IRAN).

- AFGHANISTAN negara mundur yang memiliki hasil bumi paling kaya didunia dirampas oleh USA hasil bantuan Syiah (IRAN) dan segala hasil buminya disalur pada Zionis (Israel).- LIBYA pimpinan Ghadaffi merupakan musuh ketat Negara Salib dijadikan bahan Eksperimen untuk mencetuskan "Arab Spring"...Rakyatnya dihasut untuk "BANGKIT"...dibantu dengan "Bersungguh2" oleh Tentera Salib (NATO).

-SYRIA adalah sasaran sebenar Operasi Arab Spring yang dirancang Zionis kerana sudah tertulis dalam kitab2 lama Yahudi bahawa Syria adalah medan perang Armageddon melibatkan Mesiah(Dajjal) dan Al-Mahdi.

-MESIR walaupun "DISERAHKAN" kepada Dr Morsi dari Ikhwanul Muslimin,kemudian dirampas semula oleh Tentera Firaun moden pimpinan Syiah dan Zionis bertujuan menimbulkan kemarahan tak terhingga Umat Islam supaya tercetusnya Armageddon dengan segera.

LIHATLAH...DIPETA,,,SEMUA NEGARA DISEKELILING MEKAH DAN MADINAH TELAH DITAWAN DENGAN SISTEMATIK......Diakhir Zaman juga sudah tertulis dalam hadis bahawa Tempat Suci umat Islam iaitu KAABAH akan diruntuhkan oleh LELAKI dari HABSYAH diberi kepercayaan memerintah Rom.......

SIAPA LELAKI HABSYAH INI.? Semua sedia Maklum...ROM dizaman moden sekarang sudah berhijrah dan kini dikenali sebagai USA melalui sejarah panjangnya.....dan satu-satunya lelaki Habsyah(kulit Hitam) yang memerintah ialah Presiden terkini mereka iaitu BARRACK OBAMA.....Ciri-ciri Obama juga mirip seperti yang digambarkan Rasulullah mengenai lelaki Habsyah yang meruntuhkan Kaabah melalui Hadis Riwayat Al-Bukhari dan At-Tabrani:
DI ANTARA TANDA-TANDA AKHIR ZAMAN IALAH BILA MASA KAABAH AKAN DIRUNTUHKAN DAN PELAKUNYA SEORANG LELAKI BERKETURUNAN HABSYAH YANG DILANTIK MENJADI PEMERINTAH ROMAN.SUBHANALLAH...KITA SEMAKIN HAMPIR......!!!

Forward sahaja.. Wallahua'lam.. Tp memang pun tanda2 akhir zaman dah lama muncul dan akhir2 ni makin semakin nampak tanda2 kiamat kubra..

Moga kita semua tetap di jalan kebenaran dan jalan diredhai Allah..

..................................................................................................................................
Nasihat untuk diri sendiri:
tetiba terbayang, macam mana agaknya kalau kita bagun tidur esok, ada berita bahawa makkah ngan madinah dah kena tawan ngan Israel... nauzubillahi minzalik.........
takkan masa tu baru kita semua sibuk nak menyesal, nak marah-marah... baru sibuk fikir nak buat apa?
sedangkan masa ni, saudara seIslam kita dah ramai yang syahid mempertahankan agama dan negara, kita??? masih sama...ditakuk lama.

"kami cinta syahid" :'(

wahai diri...... sedarlah...
terasa sungguh bila melihat anak-anak kecil yang dibunuh kejam...
Beruntung mereka, masih kecil namun sibuk dengan cita-cita yang menggunung tinggi.... Cita-cita untuk syahid di jalan-Nya...
Sedang cita-cita sewaktu kecilku cuma berangan-angan menjadi puteri cerita dongengan yang tidak pernah wujud....

disney princesses: Jasmine, Tiara, Snow White, Mulan, Aurora, Cinderella, Belle and Ariel
"Tegakkan Islam dalam dirimu nescaya, akan tertegaklah Islam di muka bumi"
"Jangan mimpi nak kalahkan Israel, nak berperang dengan senjata kalau subuh pun liat nak bangun... Jangan kata nak berperang dengan musuh Islam, dengan nafsu pun dah kalah. Jangan kata nak angkat senjata, nak angkat selimut untuk bangun subuh pun dah tak larat...."
gedebuuk! jatuh atas kepala sendiri... masih segar pesanan seorang akhi, senior sewaktu di zaman sekolah dulu....

muhasabah diri sendiri :(

terus dan terus berdoa untuk kemenangan Islam...
Sungguh, Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mendengar^^

21 August, 2013

untuk kamu!

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

~f.o.r.e.v.e.r~
Sanah Helwah Najihah Gan...
Now, you're 19 ....

Kejap jer masa berlalu.... tup..tup dah besar kita^^ heee~
Teringat kita yang dulu-dulu, dari kecik sekolah sesama, duduk sebelah-sebelah, main sama-sama, belajar sama-sama.... Rindu nak jadi sakinah yang kecik, dan jumpa najihah yang kecik....
Ingat lagi time kita tulis surat bagi kat teacher masa darjah dua dulu.... ingat pulak masa kita gaduh-gaduh pastu tulis surat letak bawah meja masing-masing^^...huhu..... missing u so much...
Sahabat masa kecik yang takkan ada sorang pun boleh ganti, tetap dihati saya sampai bila-bila....

jumpa gambar ni kat mr google^^
Eid milad ya ukht^^
Smoga bahagia dunia akhirat,
dimurahkan rezeki dan sentiasa dibahwah lindungan dan rahmat dariNya,
sentiasa dikurniakan kesihatan dan kegembiraan,
semoga sahabatku ini menemui ketenangan dalam hidupnya, sentiasa redha dengan segala ketentuanNya, 
sentiasa tabah dan kuat menempuh dugaan....
Ameen ya Rabb~

                                                         sori xde hadiah nak bagi^^ 
                                                                                 simple dari seorang sahabat;
                                                                                   -Sakinah Kamarudin-

15 August, 2013

Cerita raya kiter...

بسم الله الرحمن الرحيم
BISMILLAHIRAMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
In The Name of Allah, The Most Merciful The Most Gracious

Syukur... Alhamdulillah, nikmat Allah tidak terhitung banyaknya.
Terus berusaha menjadi hambaNya yang terbaik ^^


comel tak kak ton??? kikiki...^^
Selamat hari raya aidilfitri buat sahabat-sahabat sekalian :)
Raya semua....kikiki.... Mesej tak berbalas dek kredit yang tinggal RM0.05 sahaja... maaf ye sahabat
kesian....ishk3....

Raya nih, demam lagi... Lagi sekali Allah nak uji tarik nikmat kesihatan... 
Duit raya still jalan, tapi tak segempak dulu....

Hah, yang kat atas tuh.... Muhammad Iskandar,
al-cute miut anak frut...kih3
Moga menjadi anak soleh^^ (was born on 2Ogos2013)


Raya ke-5 di rumah Sir Ramdzan...
with maisarah and aishah^^
sweet moment...

03 August, 2013

yang soleh dan solehah

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
In The Name of Allah, The Most Merciful The Most Gracious

Subhanallah...... Ramadhan beransur pergi meninggalkan kita... Moga berjaya memburu rahmat dan gelaran taqwa~
Pasti akan kurindu madrasah ini..... Madrasah Ramadhan yang penuh keberkatan. :'(
25 Ramadhan 1434H

Mereka yang solehah;
sungguh..... aku cemburu.
Mengharap diri terkesan dengan kecemburuan itu.....
Moga diri ini juga berusaha menjadi yang solehah itu...
Terus dan terus berdoa agar menjadi yang solehah untuk ayah ibu... juga menjadi yang solehah untuk sahabat handai....
Bukan untuk disanjungi, bukan juga untuk dipuji......
Cukup menjadi penyejuk mata buat yang melahirkan, juga menjadi contoh buat sahabat seperjuangan......

Pada yang soleh;
Sungguh aku kagum...
Saat mereka mula berbisik mengagumi kesolehanmu,
ramai yang memuji, aku tahu mereka menyimpan hati untuk menjadi bakal makmummu.......
aku juga punya harapan, namun harapanku........ 
moga aku juga mempunyai abang-abang sesoleh itu... 
Kerana aku mahu melihat ayah ibu berbahagia, punya anak soleh solehah....

Buat aku yang terlahir dalam keluarga biasa-biasa.......

Aku tidak mengharap pada yang soleh, kerana aku belum menjadi yang solehah untuknya.....

Buat abang kakak........ 
Moga berjaya menjadi yang soleh solehah untuk ayah ibu kita~


"Allahummafighli dzunubi waliwalidayya, warhamhumma kama rabbayani soghiro"
Allahumma ameen~

31 July, 2013

Saya buli kakak!

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum kakak...
............................................................................................................
Maaf.......saya sayang kakak

peace no war

28 July, 2013

seindah semalam (SHAMS takkan luput diingatan)

بسم الله الرحمن الرحيم
In The Name of Allah, The Most Merciful The Most Gracious
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Alhamdulillahi rabb il'alamiin.....
Syukur beribu-ribu syukur kehadrat Allah, Tuhan sekalian 'alam.
Masih lagi diberiki kesempatan waktu untuk berkongsi pengalaman dan isi hati bersama pembaca sekalian...

Assalamualaikum dan salam Ramadhan...... masih berbaki kurang lebih 11hari lagi.....

SubhanAllah..... indah susunan pengalaman dan kenangan yang diatur olehNya, sungguh Dialah Tuhan Yang Maha Mengetahui...
Jam sudah menunjukkan angka 1 pagi, tapi tangan ini.... hati ini masih belum terasa penat sebelum jari-jemari ini menceritakan perasaan ini......

Sungguh..... aku rindu..... rindu pada suasana yang membawa aku lebih dekat padaNya. SHAMS..... ibarat sang mentari yang masih bersinar dihati ini..... kerana padanya aku belajar menjadi diri yang lebih sempurna dari semalam....

SHAMS dihati

Entah kenapa rindu ini kembali membawa seribu satu harapan untuk menjejakkan kaki ke bumi waqafan SHAMS... yang padanya tersimpan beribu kenangan dan pengajaran..... 

Moga esok masih ada untuk insan kerdil ini membaiki lompong dalam amanah padaNya...... Moga Allah membuka ruang dan peluang untuk terus berbakti kepada agama, bangsa dan negara...

Ya Allah, sampaikanlah salam rindu ini agar SHAMS terus menjadi matahari yang menyinari hati warganya.....
peliharakanlah sekolahku....... Ameen

semoga warganya kekal membudayakan
penjagaan ikhtilat banin wa banat

disini kutemui sakinah....

23 July, 2013

next

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
In the Name of Allah, The Most Merciful, The Most Gracious

Assalamualaikum,
Moga sihat selalu......
Hari ni dah masuk 14 Ramadhan... bagaimanakah anda dan saya? bagaimanakah kita? Teruskan bersemangat mengejar pahala berganda di bulan mulia...


Sayang....... harini ingatkan nak buat medical check up dengan kawan-kawan, tapi Allah tak izinkan. wuu...wuu... Demam... dah 3 hari demam... harini ok sikit lepas makan ubat. Yelah, Allah nak uji hambaNya dalam bulan penuh keberkatan ni. Sabar dan sabar lagi... Pahala berganda...
Sakit kan kafarah dosa...
Cuma sedih jugak, forever alone... kawan-kawan semua dah buat medical check up harini. Aku jugak yang cakap haritu; "kalau nak buat medical check up, kita buat sama-sama". Pasni, terpaksalah pergi buat medical check up sorang-sorang. :'(
omo... haish, sangat sadis......


Dear Mclah

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Hepi bedil.......
Sanah Helwah McLah!!!
huhu.... tak tahu nak cakap apa lagi, hmmm....
Selamat hari tua. Semoga diberkati Allah, sentiasa dibawah lindungan dan rahmatNya. 


with generation~94 ^^
ingat lagi time nih? Kita sesama sambut bday McLah kat dewan terbuka.... walaupun hakikatnya kek tu McLah sendiri yang bawak, kitorang tolong makan je. kikiki... bila lagi dapat kumpul ramai-ramai.

So, bakal dokter.... Selamat berjuang dibumi Mesir. Sedih masa McLah keluar dari USIM... :'( tinggal saya ngan trah je...
Mohon anda juga tabah menghadapi hidup...

Hmm.... moga sihat-sihat selalu. Winduuu sama kamoo....
Spek hitam ala-ala datin wannabe...kikiki....
Bila lagi dapat dengar tazkirah dari Mclah.... ex-KP^^
Mclah comel...^^
Kenangan demi kenangan, moga dia mekar menjadi srikandi Islam yang terus bersinar..ngee~ jangan marah....
peace ^^
maaf untuk salah silap saya, 
sekali lagi Selamat Hari Lahir dan selamat berpuasa~

18 July, 2013

dan lagiii......... salam ramadhan^^

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM

Assalamualaikum,

sadaqah, : )
                    (i'm smiling)

 Abu Musa narrated that the Prophet (s.a.w.)  said, “Every Muslim has to give in sadaqah (charity).” The people asked, “O Allah’s Messenger (s.a.w.)! If someone has nothing to give, what will he do?” He said, “He should work with his hands and benefit himself and also give in charity (from what he earns).” The people further asked, “If he cannot do even that?” He replied, “Then he should help the needy who appeal for help.” Then the people asked, “If he cannot do that?” He replied, “Then he should perform all that is good and keep away from all that is evil and this will be regarded as charitable deeds.” 
(Bukhari Vol.  2, Hadith 524)

 The Messenger of Allah (s.a.w.s.) said: “To smile in the company of your brother is charity.  To command to do good deeds and to prevent others from doing evil is charity.  To guide a person in a place where he can not get  astray is charity.  To remove troublesome things like thorns and bones from the road is charity.  To pour water from your jug into the jug of your brother is charity.  To guide a person with defective vision is charity for you.” 
(Bukhari)

"don't waste time and utilize time at the fullest ! "
                                                                                                 (lets do it)