template

WELCOME NOTE

30 June, 2013

kanak-kanak rebina -1 (outdoor activities)

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Petang yang cerah.... ada saja benda nak dikongsikan, tapi kebelakangan nih rasa malas pulak nak menaip. Otak pun dah macam tepu....kalau zaman sekolah dulu tepu menghafal buku teks sejarah dan biologi sekarang tepu dengan kerisauan itu dan ini ditambah kemalasan yang sering membanjiri diri (tepu ala-ala berkarat sebab dah jarang membaca dan menghafal agaknya... nauzubillah)...
Bila agaknya nak rajin budak sorang nih agaknya...haih....

Tetibe teringat kisah dulu kala.... seronok kan jadi budak-budak? (mengharap zaman kanak-kanak rebina hadir kembali)
Zaman dimana kita hanya ada masa untuk merasa bahagia dan gembira. Memang orang kata "live your life to the fullest" .....
Enjoy! Tak perlu fikir banyak benda, tak risau, mudah memaafkan, Muka pun suci tanpa dosa lagi... 
Masa kecik-kecik slalu fikir kedepan... besar nanti nak jadi apa, bila nak cuti sekolah? esok nak main apa...haha...kan??ngee~

Melihat petang yang cerah, membuak-buak pulak perasaan nak jadi budak-budak. Kalau dulu, laman depan rumah ni lah tempat kitorang mengeratkan silaturrahim ngan sedara-mara, sepupu sepapat, jiran-jiran semua. Berkumpul untuk bermain.... saat yang paling ditunggu2... Lepas asar mesti penuh kat depan umah dengan kawan-kawan abang sekali.... kalau tak berkumpul depan umah kitorang, diorang berkumpul kat umah Mak Lah, beberapa langkah dari rumah aku... Biasa aku jadi penonton kalau diorang main bola sepak... Masa tu tak tahu malu lagi, join jer dengan kawan abang yang tinggal sekampung... sekarang terserempak pun dah buat dunno je... malu.... hehehe... penegasan, malu.... bukan sombong k, harap maklum... Tapi yang ni tak best sangat, yang best nya bila main dengan adik-beradik sendiri... yang ni aku pun join main sama.

Seronok.... beruntung sangat rasanya jadi budak kampung yang ada ramai adik-beradik untuk diajak main. Kitorang main macam-macam.....hoho... Main bola beracun, main bola kaki tiga, main bola katok....huhuhu... Mesti korang pelik kan? yang tak pernah dengar pon ada jugak...entah saper pulak yang memandai bagi nama pelik-pelik nih kan? aku pon tak tahu... sejak azali lagi memang nama-nama ini yang digunakan untuk menggambarkan permainan ni... Kalau bola beracun, ada jugak yang panggil bola bayang. Abang kata bola beracun tak sama dengan bola bayang... mungkin dari segi peraturan permainannya agak longgar bagi bola bayang...

Bola kaki tiga pulak dikenali juga dengan nama tuju selipar... Permainannya sangat seronok. Tapi disebabkan aku tergolong dalam golongan budak-budak kecik, selalu jugak dibuli dengan abang kakak yang dapat berlari laju. Hmm, bila aku dah besar sikit abang kakak pulak dah masuk asrama, huhu.... dah keseorangan.... tinggal dua orang je dengan sepupu lelaki yang hampir sebaya, nak membentuk sepasukan pun tak cukup ahli. Bila cuti sekolah baru meriah balik kat halaman rumah nih...


from mr. google^^
Bola katok...
Bola katok nih boleh dikatakan baseball versi anak kampung Terengganu.... Tapi kitorang bukan guna kayu baseball betul pon, ambik jer kayu-kayu yang agak bersepah sekitar rumah satu masa dahulu...missing that moment^^

Selain bola, kitorang pernah jugak main teng teng. Kitorang panggil game jer... Permainan yang paling simple dan semua pon boleh join dari yang kecik sampai yang besar. Dulu masa kat PLKN ada jugak yang tak tahu main teng-teng. Sekali masa kelas Integrasi sesi petang. Seronok pulak aku yang tahu nih buat demo kat kawan-kawan....kui3 (feeling eksaited)


kalau yang ni kitorang panggil game kapal terbang

 Lagi satu permainan luar rumah yang aku ingat... main pondok-pondok ngan masak-masak. Kalau main masak-masak memang advance sikit, sebab ada kakak sepupu yang advance bab duduk didapur nih. Kalau aku memang taklah nak turun kedapur, sekarang baru berjinak-jinak. Seriously tak pandai masak...dulu kemain rancang nak belajar masak lepas spm, sekali kena panggilan PLKN...hmm, tak kemanalah misi dan impian tuh, terus terkubur.. hilang tanpa jejak... Masa sekolah menengah duduk asrama, balik 2,3 hari terbongkang tidur.... penat sangat, padahal pemalas... adeh terkantoi=,='........ Masa kecik pernah aku terfobia 'pisau' sebab main masak-masak ni lah. Kalau tak terkena tangan tak merasa kan?? dah terluka tangan, terus tak nak pegang pisau...hahaha...
Kitorang main pondok-pondok pun advance, guna batu bata... tak main kayu ngan pelepah kelapa nih...kuno...hahaha... Kebetulan rumah mak sedara kat sebelah ada banyak batu bata lebih....kitorang apalagi, misi membina dengan abang-abang dan sepupu bermula..... Abang siap reka macam-macam lagi, harini buat kerusi, esok buat tv...hoho...pon bole~....

Sekarang dah jarang nampak budak-budak keluar rumah, mungkin mereka lebih suka main video game, facebooking, gaming, tengok tv...... mungkin jugak tak sempat sebab aktiviti padat di sekolah.... entah... masing-masing ada pros and cons.....

25 June, 2013

malam sunyi

Assalamualaikum......

Sepi...
Tanya pada hati....dimanakah hati yang dahulunya sentiasa merindui munajat padaNya?
gersang.....
Wahai hati jangan mati...aku mohon, 
"Ya Allah..... Aku lemah... Harus dimana aku mencari hati yang dulu terasa dekat denganMu... Lalu dimana hati yang sentiasa merindui insan agung ar-Rasul s.a.w.
Wahai Tuhan pemilik hati, andai hati ini tersasar dari jalan hidayahMu, aku mohon... Engkau kembalikanlah ia pada jalan yang Engkau redhai...
Wahai Tuhan pemilik hati, andai hati ini rebah dalam lorong gelap yang tiada cahayaMu, aku mohon... Engkau terangilah hati ini agar dapat kembali mengejar cintaMu...
Wahai Tuhan pemilik hati, andai hati ini sudah mati kerana terlalu leka dan lalai, Engkau berikanlah hati ini kekuatan untuk bangkit kembali mencari secebis cinta dari Rabb-nya...."

........kerana hati ini masih merintih... mencari serpihan yang terasa hilang disaat bermunajat padaMu... dimana duhai hati yang merindui sang Pencipta?

                                                 -nota hati si tanpa hati-

Mimpi apa? terasa kosongnya hati.......
Sangat kosong....
Disaat insan lain diuji dengan kematian, kesakitan dan penyakit, diri mula merasa cemburu... bukan cemburu kerana sakitnya mereka, tapi cemburu kerana tabahnya mereka... Ujian Allah untuk menguji iman mereka.... sedang aku terasa seperti kanak-kanak yang masih terleka dibuai mimpi indah bergelar seorang manusia...
kosong.......
Ya Allah semoga hari esok masih menjadi milik insan sekerdil aku untuk terus membaiki kekurangan diri ini....