template

WELCOME NOTE

16 August, 2015

Usrah?

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum semua! ^^
Weee~
Masih dalam mood cuti dan malas.
Laptop pulak rosak. Terpaksalah update blog guna phone. 

OK guys, I don't know what to say. emm...
Pernah tak dengar pasal usrah?
Kalau budak universiti or sekolah agama mesti dah biasa dengar kan? Kan? Kan? acah-acah tanya sambil buat mata the rock
Ehh eh... Mintak penumbuk ke ape

Well... Eh kejap, korang kalau nak  tahu definition or something ilmiah pasal usrah, rasanya korang dah silap territory nih....Apa yang me wanna share is just a fiction story and hasil perahan otak budak hingusan yang tengah belajar. Kalau betul nak usrah or bahan usrah yang superb, adalah lebih baik anda2 semua menjejakkan kaki ke kedai buku ilmiah, baca buku karangan sheikh fathi yakan atau terjah blog inche gabanna, tarbiah sentap, muharikah or cari kakak/abang naqib yang super ohsem. Hehee~



Because what i'm going to write is only a part of me and my memories about what we call 'usrah'.
So, the story begin as....
Chewah... Rasa macam tengok movie fairytale Cinderella pulak. Kah!

OK. Serious. Nak cerita nih.
So, usrah. Aku kenal the word "usrah" tu since sekolah rendah lagi. Sebab mak aku memang join usrah dekat kampung masa aku sekolah dulu-dulu. Every Tuesday, balik je sekolah Mak memang dah prepare everything. Nasik, lauk pauk and bagi makan Adik siap2... (Padahal setiap hari pun Mak memang camtu. Gigih, tabah siapkan everything for the family until now.) So, every Tuesday Mak akan pesan untuk kakak ngan aku tolong jagakan adik, jangan gi mana-mana sebab Mak nak pergi usrah dekat surau kampung. Kadang-kadang Mak ajak aku skali. Usrah tu biasanya ada ustazah yang akan bercerita or bagi tazkirah pasal Islam, pasal nabi Muhammad, kadang2 baca yaasin ramai-ramai.




And masa tu in my point of view, usrah tu untuk orang tua-tua, makcik makcik yang jadi suri rumah kat kampung. Dan aku ingat bila aku tua or dah jadi mak mak nanti, aku pun akan join usrah tu. Dan seriously, aku tak pernah tahu pun usrah untuk pakcik pakcik (lelaki) pun ada. Ingatkan ustazah je buat usrah dengan mak mak. Kalau ustaz buat usrah rasanya aku panggil ceramah kot.hee~

And budak kecik ni membesar dalam tanggapan sedemikian sehingga dia ditakdirkan tercampak ke sebuah sekolah agama.
So, dah nama sekolah agama mesti amek Arab. Jadinya, tahulah aku maksud sebenar usrah tu adalah keluarga yang dalam bahasa arabnya disebut "us-rah". Thanks to ustazah bahasa Arab saya yang sangat dihormati dan dikasihi. Semoga ustazah dalam jagaan dan rahmat Allah. 

Tapi masa tu mana la tahu maksud usrah dari segi istilah bagai. 
Tak tahu. 
Tak nak amek tahu dan tak cuba untuk tahu pun. 
Well, since me in a sekolah agama, kitorang akan ada majlis tazkirah everytime bila ada masa kosong. Contohnya, Cikgu tak masuk kelas, cikgu mesyuarat, mesti ada senior pengawas datang bagi tazkirah atau suruh sesape dalam kelas tu conduct a tazkirah session. And setiap hari khamis pagi, setiap kelas akan conduct their own tazkirah session. Wajib! Sampai Cikgu pun ada sesi tazkirah jugak dengan cikgu-cikgu. Actually we are having an usrah but we call it a tazkirah session. We don't use the term usrah to describe it.

Sampailah tingkatan 3, kitorang diperkenalkan dengan sistem usrah badar. And baru belajar apa itu usrah, siapa Hassan al-banna, silibus usrah yang rasanya memang patut dipelajari oleh seorang yang menggelar dirinya Muslim.
Masa usrah badar, kitorang ada lantik organisasi, ada ketua usrah, penolong, setiausaha, bendahari... Dah lupa dah ada jawatan apa lagi. Setiap badar ada 2 group usrah and ada naqibah masing-masing.

Aku skema waktu sekolah dulu. Jenis ikut peraturan, berkawan pun dengan budak-budak asrama yang kebanyakannya baik-baik. Memang tak dinafikan, ada yang jenis nakal, tapi kami cuma nakal yang tak melawan Cikgu, hormat kakak senior walaupun kadang-kadang tak puas hati. Yang tu kitorang settle belakang je. And ditakdirkan aku dilantik sebagai pengawas asrama.

Join badan pengawas asrama (BPAS) lagi la banyak pendedahan tentang usrah. Usrah pengawas, usrah MT ngan MPP. Nak pulak kau kena jadi MT.

Bila masuk form 4, aku join satu lagi usrah. Usrah yang tak ramai orang tahu. Kadang-kadang rasa tak adil jugak sebab hanya segelintir je yang ditarik. And i don't know why i was in the group. Maybe because of friends, seniors or usrah itself. Siapa tak suka weh, dapat kawan-kawan baik soleh solehah, and most of them are having a position in badan pengawas and MPP. And korang pernah tak admire seniors yang bagi korang bagus gila.... What i wanna say, bukan admire as a crush ke hape, tapi admire kerana kesolehan/kesolehahan or kelembutan, kesopanan, kegeniusan diorang. Dengan kata lain, ke'respect'an korang pada those seniors yang ada stunning personality. That is the reason why i had decided to join 'that usrah' dulu. I wonder, why diorang yang dalam kategori 'bagus gila' ni join usrah and what i found is the term DnT which stand for Dakwah and Tarbiyyah.

In a usrah, we learn how to share thought, lending our ears to hear other's problems and opinions, creating a bond as a family, thinking for the solutions and recommendations when there's issues.
Playing, eating and studying together.
Helping each others.
Banyak....
And from there i was introduced to many arabic terms like ukhuwwah, hamassah, jamaah, itsar....
Too many things to recall.
 Usrah.
 Adalah sesuatu yang menguatkan, dan bukan melemahkan.
 Stay calm and join usrah!






06 August, 2015

Impianku untuk Malaysia

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

6/8/15
Malam ni terfikir pasal mesia... I mean Malaysia. Yeah, Malaysia.
Skrg dah masuk August. Bulan kemerdekaan. Tapi... The negera sekarang is very bad. 

Hmm... Kalau dulu, masa kecik2 mesti dah sibuk fikir nak hias kelas bagai sbb bln kemerdekaan. Sayang betul kita kat Malaysia. Enhh? Ke sebab nak menang hadiah je?hee~

Tak nak cakap banyak pasal tu pun sebenarnya. Cuma otak ni dari tadi duk fikir pasal Malaysia. Pasal pemerintah, politik, ummah, kebajikan rakyat, akhlak masyarakat, pendidikan and everything is berputar-putar dalam kepala otak patik nih. I wonder... Bila agaknya semua ni akan berakhir? 

Pemimpin dengan masalahnya, rasuah bermaharajalela,
Budaya politik penuh dengan penipuan. Entah mana yang betul?

Televisyen?
saban hari ada je berita jenayah. Dadah, dera, samun, bunuh... 
Cerita yang ditayangkan hampir kesemuanya tidak mendidik. Filem hantu, gangster, romantik tahap nak muntah. Aksi gedik suami isteri, aurat yang tidak terjaga, ikhtilat apatah lagi.

Masyarakat dengan masalah sosial. Akhlak entah kemana, laman sosial penuh dengan caci maki, pronografi dimana-mana,

Entah dunia semakin kejam atau kita yang melampaui batas2 ajaran agama?
"Ummah semakin tenat." Itu kata sesetengah orang.
Namun, kau salah kalau hanya memandang tanpa usaha. Tenat itu juga dari kamu. Yang kadang tahu tapi diam membisu. Menunding jari dan mencaci saban waktu. 

Kalau ummah ini tenat, harus ada jiwa2 yang bangkit supaya ummah ini tidak mati. 

Kadang-kadang aku sendiri terfikir, bagaimanakah untuk aku yang tidak punya apa2 ini mahu bangkit sendiri?
Apakah akan berhasil?

Maka, aku coretkan impian ini untuk anak muda yang ingin sama melihat ianya menjadi kenyataan.

Impianku untuk Malaysia:

"Andai diberi waktu aku ingin melihat pemimpin yang dihormati dan disegani. Mungkin tidak setanding khalifah2 dahulu yang namanya mekar dalam catatan sejarah 'the golden age of Islam'. Cukuplah hormatnya rakyat kepadanya kerana kemuliaan Islam yang diperjuangkannya. Biar tidak kaya, tidak ada kediaman mewah, duit berjuta billion, cukuplah padanya sifat amanah dan tawadhu'.

And, kan bagus kalau menteri2 yang diberi amanah dalam pentadbiran negara diinterview. Suruh baca quran dengan lancar, hafal hadis niat dengan maksud pun dah OK. Kalau dapat hafiz Quran, or orang yang faham agama lagi bagus. A professional that balance in aqli and naqli. Orang yang yakin, Allah itu Maha Melihat lagi Maha Mengetahui.
Baru rakyat respect. Kalau menteri tu non Muslim pulak, of course dia kena ikut pemerintahan Islam. No corruption. 

Lagi... Hiburan. Tak salah, cuma biarlah dengan batas-batas syariat. Siaran television pulak biarlah yang mendidik masyarakat, bukan yang mendorong salah laku masyarakat.

Dan masyarakatnya, moga penuh sopan santun, berakhlak dan mengamalkan ajaran Islam. Yang perempuan penuh dengan perasaan malu dan menjaga kehormatan, dan lelaki biarlah yang bertanggungjawab dan jujur.

Allah, selamatkanlah Malaysia."

Andai hari ini impian ini hanya mimpi dan doa, semoga esok menjadi kenyataan yang dibanggakan.
Kerana aku percaya pada Tuhan Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Kenapa aku kesah?
Sebab aku sayang Malaysia. 

Allah, jadikanlah zuriat2 dan keturunan kami mereka-mereka yang mencintaiMu dan mencintai ar-rasul sholallahu 'alaihi wa sallam, dan memperjuangkan agama Islam.

Andai hari ini masih ramai diantara kami yang mengamalkan jahiliyyah, janganlah Engkau jadikan zuriat keturunan kami juga golongan yang jahil, sebaliknya Engkau jadikanlah mereka2 yang selepas kami golongan yang faham Islam dan mengamalkannya sebagai cara hidup mereka.

Sincerely;
A mere girl with a big dream^^

29 July, 2015

Mimpi gila!

Pelik betul mimpi tadi. Aku ingat mimpi semalam dah dahsyat dah, rupanya harini.... Gila!
Tu la tidur lagi lepas subuh.
Padan muka kau!

Semalam mimpi kena kawen paksa dengan seseorang. Siap masuk istana, kena kejar anjing, panjat pokok rambutan bagai. Haish... Tak masuk akal langsung.

Harini mimpi kawen ngan orang laen pulak. Dah tu kau tak pernah kenal pun dia ni.. Muka dia pun tak pernah nampak. And imagine, sampai habis mimpi kau tak tahu kau kawen dengan sape. =..='
Ape punya mimpi la.
And, entah bila pulak kau terima lamaran? Tup tup eh?? Status kau dah jadi isteri orang. Gila.
But aku paling ingat part aku tanya kakak.
" seriously, bila pulak aku kawen? Dah lah tak kenal langsung dia. Sampai ada orang tanya, yang mana satu suami kau? I don't know."
"And why did he choose me? Dah takde orang laen ke? And sape pulak yang memandai bagi jawapan aku setuju ni? Tak ada orang tanya aku pun."
"What if I already have someone special?"
.........................................

Drama betul lah.

Naseb baik kau tak tahu sape laki tu. Kalau tak memang jahanam orang tu aku maki sebab masuk dalam mimpi aku.

Pengajaran:
Never ever tidur lepas subuh! Because it can make your day into a hell dari pagi lagi.+.+"


Last warning!!!

21 July, 2015

Selamat Hari Raya!

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Assalamualaikum semua!!!
Lamenyee tak hupdake belogg...
sunyi... sebab fatih ngan iskandar dah balik KL.
Raya tahun ni tak banyak nak cerita...
The same thing... same questions that i got.
Sedara mara datang umah tanya, mana dokter?
"Bila habis belajar? Lagi berapa tahun lagi?" 
"Keciknya dokter. Bilalah nak besar?"
"Larat ke nak cabut gigi orang ni?"
"Exam baru-baru ni OK? Macam mana belajar?"

Oh my! 
Takutnya jadi dokter.... T..T'
Okokkokk kOkkok!!!
Terlekat biji durian...

Ok... tak nak cerita banyak pasal soalan maut tu...

Masa puasa haritu best....
Yup, best... Walaupun tak berapa best sebab ruh ramadhan tak bersarang kemas kat hati. Goyah. Kejap rasa bersalah, kejap jadi baik. Kejap rasa malas nak buat benda baik.Tapi Allah tu Maha Pengasih...
Yang bestnya sebab Allah bagi peluang tunaikan solat sunat tasbih.
You know what?... Entah bila kali terakhir aku tunaikan solat sunat tasbih entah. Rasa nak nangis...

And... Allah bagi peluang lagi...
Peluang macam2 kebaikan.
T.T'

Dan peluang untuk berukhuwwah dan jumpa sahabat-sahabat kesayangan sekalian.

28 Ramadhan...
Pagi sampai petang gotong-royong buat bubur lambuk kat surau kampung. Tolong-menolong, bergurau senda dengan kawan lama. Kawan sekolah rendah~
And having a small conversation with someone i admire much 
Hikhokk.. Blushing! OK gedik. (tutup muka >..<  )
***Ngee~ saje buat gedik sket. Sebenarnya takde papepunn... secret admire tak diiktiraf.

Then, petangnya ada ifthor gathering with geng asrama generation94. Jalan jem gila... and kitorang isi dengan cerita pasal masing-masing, kelas, bidang pelajaran, subjek, exam, jadual....
Mengenang proses taaruf yang tak akan berakhir...
Rindunya korang ^3^

Nah! belanja gambar~
#Generation94
Ifthor Gathering 2015
Lepak lepak dalam surau
I'm so excited


#RayaPertama:
Abang Ro, ***, Adik, Mok, Abang Wang
#RayaPertama
Ro, Nah, Adik, Mother, Ah
*Still tak cukup orang T..T
#RayaKetiga
Beraya rumah Datuk Mufti Ustaz Zul

07 July, 2015

Ramadhan yang hilang...

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

"Tidak! Sesungguhnya (Al-Quran) itu benar-benar
suatu peringatan. Maka barangsiapa menghendaki,
tentu dia mengambil pelajaran darinya."
(QS;75:54-55)

Ramadhan...
Seolah-olah tiada rasa dihatinya, kosong, tandus... sepi...
Masakan tidak, jadual harian yang padat. Ditambah musim peperiksaan yang ditempuh. Cuma tinggal beberapa hari saja lagi dia akan menduduki peperiksaan professionalnya untuk tahun ini.
Buntu... Serba tidak kena pada dirinya.

Mutabaah amal ramadhan yang diberi oleh naqibahnya dipandang sepi. Bukan dia tidak penuhi... Membaca al-Quran sudah, al-mathurat pun sudah... Solat sunat dhuha di awal pagi tadi pun sudah. Tapi masih...
Hatinya tidak tenang. Dicapai pula buku pelajaran. Teman-teman serumahnya semua sedang tekun menelaah pelajaran. Bersungguh!

Sekali lagi setiap bait perkataan inggeris yang tertulis pada buku itu tidak mampu menembusi ruang otaknya. Mungkin sudah terlalu tepu barangkali... atau mungkin juga fikirannya tidak mampu fokus seperti sebelumnya.

Rasanya seperti mahu menangis semahu-mahunya....
Jam pada laptopnya ditatap. Masih ada beberapa minit sebelum azan maghrib berkumandang. Sudah hampir waktu berbuka. Kaki digagahkan menuju ke bilik air untuk berwudhu.
Dia tahu... Ada sesuatu yang hilang dari hatinya. Seperti biasa, jika tidak ke masjid untuk berbuka puasa, mereka akan berbuka beramai-ramai. Usai azan berkumandang, mereka akan sama-sama menunaikan solat maghrib berjemaah. 

Sesudah maghrib, dia teruskan 2 rakaat solat sunat. 
Seperti sesi muhasabah...
Matanya tidak tertahan lagi. Basah. Laju air jernih mengalir pada pipinya. Suara hatinya mengadu pada Sang Pencipta... 
Agar diangkat segala keluh kesah didada. 
Sebak. Dadanya terasa sempit.....

Pada kalimah Allah yang diucapkan, seolah-olah ada yang sedang menjawab dan mendengarkan tangisannya. 
"Allah, kenapa aku tak mampu ingat apa yang aku belajar? Kenapa susahnya untuk aku hadam segala ilmuMu? Kenapa apa yang aku baca tak masuk? Kenapa aku tak mampu fokus?...

Allah... Ramadhan ini, kenapa aku tak merasa berkahnya? Kenapa tak terasa kehadirannya, padahal aku dah baca Quran, aku dah buat amalan..."

.............................................

Bila Allah ilhamkan jawapan melalui sang hati...

"Sebab kau menuntut ilmu untuk apa? 
Kau kata kau belajar kerana Allah, sedang hati kau tak mampu menipu... Hati yang padanya ada yang lain selain Allah. Jika benar kerana Allah, kenapa masih mengharap pujian manusia. Belajar nak dapat dekan? Nak semua orang puji? Pandang tinggi kat kau?
Allahu Allah...
Menangis......

Ramadhan tanpa berkat atau engkau yang beramal tanpaNya dihati? Amal sekadar memenuhi borang mutabaah amal atau atas tuntutan ruh yang ingin dekat padaNya?

Sekali lagi.... Seakan lemas dalam air mata yang tak tertahan.....

.............................................

Sungguh, 
Dia lah yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu.
Apakah yang lebih baik daripada disedarkan dari lamunan yang panjang?
Hilang? Cari balik!

Ramadhan ini semoga menjadi hamba bertakwa!
Moga Allah redha~


19 April, 2015

monyet๐Ÿ™Š๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™‰

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

"Kak Qana'ah, Macam mana kalau ada monyet kacau hati kita?"

Suruh monyet tu pergi main jauh-jauh. "Monyet, monyet, kita nak belajar ni. Hati kita bukan taman permainan, Dah pergi maen jauh-jauh."

Ehh ^^'' kbaii...

Monyet monyet....


15 April, 2015

Dentistry... Please be nice to me

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum semua...
Senyum... (tetibe dah lost, tak tahu nak tulis apa) ^^''
Hhmmmm.....
Walaupun sekarang isu hangat kat luar adalah isu GST, aku tak nak sentuh isu tu pun. Malas nak komen.

##Sebelum korang semua baca post kali ni, nak bagi WARNING dulu awal-awal. Post kali ni mungkin akan sangat panjang dan tak se'menarik' cerita GST kat luar sana. >..<

So, harini nak cerita pasal learning dentistry kat USIM.
Apa mimpi entah? hahaha
Haritu ada sepupu aku tanya, macam mana amek dentistry kat USIM? Ada anak kawan dia nak apply dentistry jugak.

To be honest, USIM tak se'tua' UKM or UM. Tapi untuk compare standard silibus USIM dengan Uni- Uni lain, aku pun tak pasti standard nya macam mana, sebab aku sendiri pun tak pernah tahu Uni lain belajar macam mana. 
Tapi, sepanjang belajar kat USIM, aku bersyukur... And i'm proud of USIM. 

Okay. So, nak share sikit pasal pengalaman belajar kat USIM Pandan (Dentistry). Nak masuk sini tak mudah, tapi tak susah jugak. Maybe apa yang aku nak share ni cuma gabungan pengalaman dan perjalanan takdir yang Allah tetapkan untuk aku.
Lepas SPM, memang aku apply Tamhidi USIM. Bukan last choice. Tapi, 1st, 2nd, 3rd, memang semua aku letak tamhidi USIM. (Boleh bayangkan tak how much passion yang aku letak untuk USIM ^^'' )
Kenapa USIM? Entah. Aku pun tak pasti. Alasan aku, sebab tak nak masuk UIA. Yeah! Sebab mostly budak-budak sekolah aku dulu nak masuk UIA. Ye lah, lepasan sekolah agama, walaupun tak ambik bidang agama, but, at least nak jugak nama Islam tu kat nama Universiti. Masa tu, USIM memang baru, ramai jugak yang tak tahu USIM ada course Medical n Dentistry. Fikiran aku masa tu.."ini lah peluang namanya. Bila tak ramai yang tahu, tak ramai yang apply. Kurang sikit persaingan..."
Btw, nak masuk USIM memang kena ada basic arabic, pqs n psi. Maksudnya, dalam slip SPM kena ada total 11 subjek.

Nak dijadikan cerita, aku dapat tawaran tamhidi pergigian. Lupa nak bagitahu, untuk pilihan 1st-3rd tu, aku letak;
1st  : Tamhidi Perubatan
2nd : Tamhidi Pergigian
3rd : Tamhidi Sains Teknologi
Dengan harapan... aku dapat pilihan pertama, Tamhidi Perubatan. Masa tu zaman jahiliyyah sikit, sebab dapat 11A SPM, rasa konfident dapat 1st choice. Dan bila dapat surat tawaran, tetibe dapat Tamhidi Pergigian. Omaigod..!! Rasa macam... ehh pak cik posmen ni salah bagi surat ke ape? Ingat aku minat ke dentistry??
Tapi, aku teruskan jugak sebab pernah baca belog senior yang tukar kos bila masuk degree. So, setakat setahun kat tamhidi boleh je nak pulun dapat pointer tinggi then apply medic. That is my mission bila mula-mula masuk Tamhidi. Pulun punya pulun. I got the pointer. Tak sampai 4 flat, tapi orang kata tak mustahil pun kalau nak fight untuk medic. 
Tapi... 

Bila nak apply untuk degree... Aku tetap letak Dentistry as my 1st choice. Kenapa? Entah... Sebab aku sayang sangat kawan-kawan tamhidi dentistry aku, dan it's kind of pleasure bila dapat masuk dentistry. Mana tak nya, dari jumlah kitorang 90orang, sampai 70orang fight untuk dapatkan 35 tempat as dental student in USIM Pandan. Limited. Memang limited. Dan aku rasa, ruginya bila tak ambik peluang depan mata. And 35 of us managed to get the seats dengan 3 kayu ukur; pointer, MUET and interview. Alhamdulillah... 
Kitorang adalah batch pertama yang masuk dengan tiket interview. Mula-mula memang cuak, dan tak tahu nak rely on siapa. Sebab senior pun tak tahu nak bagi guide apa kat kitorang pasal interview. Again, aku tak kan lupa bantuan sahabat-sahabat perjuangan semua, yang walaupun masing-masing bersaing untuk dapatkan tempat yang limited, mereka tak kedekut untuk share, tak selfish untuk sama-sama tolong menolong. And masa tu baru nak hafal misi, visi bagai... Nama dekan... nah tisu.. lap air mata sebab ada orang potong bawang...

So, Yay! I got the seat. Walaupun sedih bila ingatkan kawan-kawan yang tak dapat sambung dentistry dengan kitorang. Being a junior, in the faculty. Zaman 1st year. Shock! Sikit... Sebab, omaigad... ingatkan tamhidi tu lah zaman yang paling packed. 1st sem, ada 41 credit hours dan 11subjects termasuk pidato (Kokurikulum) and termasuk jugak subjek wajib universiti, ICT, Englih, Arab...tambah ngan halaqah study, hafazan and Fundamental Islamic Knowledge (FIK). Packed, memang packed. Tapi bila belajar someting berkaitan agama memang seronok. Belajar basic agama yang as a Muslim, I think I should and must know. Learning something different from your course. That is. Itulah yang aku rasa aku tak mampu dapat bila masuk Universiti selain USIM. Tu belum lagi cerita part ustaz yang mengajar.. kehkehkehhh... ^3^
Masuk 2nd sem, dah kena ready untuk exam pro. Huish, first time dengar exam pro dah cuak dahh... Exam tentera ke apa nih? Keep calm and seat for the exam. Exam pro untuk dentistry akan ada every year and exam ni dikira sebanyak 60% daripada result end year yang kita dapat... Maksudnya, untuk year 1:
exam midsem 1(10%) + final sem 1(20%) = 30%
exam midsem 2(10%) + pro exam year 1(60%) = 70%
Total = 100%

And, we have finished our 1st pro exam...with warna terbang  (ok, sebenarnya, tak dapat flying colour pun, tapi dapat... ibrah dan rasa bersyukur)

"Jika kamu tak tahan akan lelahnya belajar,
Kamu akan menanggung eritnya kebodohan"

Banyak je benda nak share cuma tak pandai nak susun ayat kasi kebaboomm experience tu... 
Apa yang menarik?? Entah... rasanya sangat bahagia bila Allah kenalkan diri ini dengan subjek anatomy, physiology, biochem, oral biology... behavioural science..... Rasa macam Allah nak kita lebih menghargai. Dan bila kita dapat relate something dengan Quran, rasa macam.... whoa! fantastic, amazing! 

Carving and differentiate the morphology of every single tooth. Determine the right and left one. Knowing every special features of the tooth. Appreciate!! Appreciate how amazing Allah creates our tooth and try to connect it with the functions. Not only the tooth, but everything. The muscles, the nerves, the systems in our body... How much we should be grateful with our health and what we have.

And everyting is nothing without them... All my classmates, friends...
Dan ukhuwah kami semakin matang.... Mungkin ada yang dah masak ranum dengan perangai masing-masing. Daripada tak kenal, tak pernah bertegur sapa.. Sampai boleh bergurau, sharing masalah dan bertepuk tampar... I mean, only my tooth fairies not the mechanic.. Tolong-menolong, menangis, nasihat menasihati, makan sesame... huh... berhabuk laa,, ada jerebu pulak.. tetiba mata berair... nak tisuu...

And now, dah masuk sem 2.2 or sem 4 daripada 10. Tough.. Agak.. Sangat... Mungkin. 
Batch experiment. Again. Dulu, our batch is the first batch yang kena interview bagai nak masuk sini. Dan tahun ni, jadual kami agak berbeza dengan seniors. Lab kami kebanyakannya di awalkan. Both cons and prostho in 1 sem. Sem lepas, sangat banyak yang dipelajari, langsung dan tak langsung.... Siapkan full denture. Pulun penuhkan buku log cons. Menagis-nangis bila kena redo, and bila rasa macam kena tinggal ngan kawan-kawan. Mana tak nya, orang dah siapkan minggu lepas, kau baru nak buat cavity prep minggu ni. Call mak, mengadu... kena buat ni buat tu... Mak kata; " Mak tahu, Nah suka buat semua tu, belajar sungguh-sungguh. Kalau tak pandai tanya cikgu."
Again, burst into tears laa.. Apa lagi... Wohoo.. Semangat siapkan full denture, tidur lewat buat gum work, tooth setting. Bila anak mak dapat semangat dari Mak. That is my 1 sem in year 2 with my tough friends. Bersama beribu kenangan dan hikmah yang tersembunyi.

Sekarang dah cuti midsem 2.2. Sekejap jer. Rasa macam baru semalam kaki melangkah ke bangunan MPAJ Menara B. ( wehh... sape nak datang treatment gigi mehh.. hoho promote!! )
Kalau orang tanya; "Awak minat dentistry??" 
Hoho... Kalau dulu aku akan jawab absolutely NO. Tapi sekarang, bukan minat, tapi jatuh cinta dengan pengalaman dan peluang yang Allah hadiahkan dalam perjalanan ini.

Tapi untuk jadi seorang dentist berjaya, in one fine day... soon...
I don't know. I hope so. Tapi Allah lebih berhak keatas perjalanan hidup ini. Mungkin ajal menjemput dahulu... 
Apa yang mampu aku katakan; 
Betapa bersyukurnya aku bila berpeluang hadapi semua ni... 
Learning those kind of knowledge...
Being with those person... Friends, lecturers, seniors, juniors.... 
Having a motivated mother, siblings and family,
Again...supportive friends, all of them.
Full Denture yang tak siap polish
Patient terbaik diabad ini

Agak-agak kalau kira the words yang aku tulis ni boleh cecah 1000 patah perkataan tak??
Okay, assignment tak siap lagi ^^"
Sayang semua~
Assalamualaikum 

09 April, 2015

whispering heart

"Kak Qanaah, Salwa rasa hati Salwa dah keras."
"Astarghfirullah, kenapa cakap macam tu?"
"Entah lah akak.... Salwa rasa apa yang Salwa buat semua tak kena, rasa macam malas, letih dan tak semangat macam dulu. Salwa tak tahu apa nak buat. Kalau sebelum ni Salwa rasa senang je nagis bila muhasabah diri sendiri. Macam kak Qanaah selalu ajar. kalau ada masalah, mengadu kat Allah, bangun tahajjud, mintak sungguh2 kat Allah. 

Tapi lately, Salwa rasa malas sangat nak bangun tahajjud, Salwa tak mampu nak nangis kat sejadah like always bila Salwa rasa lemah. Dan apa yang sedihnya, hafazan Salwa macam terhenti. Kadang-kadang salwa rasa tak mampu nak ingat balik hafazan yang sebelum-sebelum ni. Rasa macam Allah dah tak sayang Salwa... Akak... Salwa salah ke kalau salwa rasa macam tu?"

"Astarghfirullahalazim.... Istighfar dik. Moga Allah mudahkan urusan kita. Siapa kata Allah tak sayang Salwa? Allah sayang... Bahkan, kasih sayang Allah kat hamba-hambaNya melebihi sayangnya seorang ibu pada anak. Tak ternilai dengan akal fikiran kita. Buktinya, hari ni Allah masih bagi peluang pada Salwa untuk bernafas macam biasa. Cuma Allah nak uji, sejauhmana Salwa letakkan Allah kat hati. Jujur, Kak Qanaah tak layak nak cakap semua ni sebab Akak sendiri pun tak perfect. Akak cuma boleh bagi pendapat. Akak sendiri pernah merasa benda yang sama macam Salwa rasa. Rasa letih, malas, hilang semangat. Rasa macam tak ada arah. 

Sebenarnya, dalam hidup ni, kita sentiasa ada pilihan. Macam Allah bagitahu dalam surah as-Syams, "Allah telah mengilhamkan jalan kebaikan dan jalan kejahatan. Sungguh beruntung bagi jiwa yang menyucikannya dan merugilah bagi yang mengotorinya."
It's up to u, nak pilih yang mana. Nak stay dalam rasa malas dan letih kata atau nak berubah... Berubah untuk lebih dekat dengan Allah. Kadang-kadang, Akak rasa kita memang perlu ditembak dengan perasaan macam ni. Supaya kita boleh muhasabah diri semula. 
Kenapa kita rasa malas? Kenapa kita rasa susah nak hafal Quran? Kenapa kita rasa ilmu susah nak masuk? Supaya kita fikir, apa yang kita dah buat. 


Allah dah tak sayang atau kita yang menjauh?
Macam mana hati tak keras bila dosa kau anggap perkara biasa.
Macam mana nak Allah sayang bila sebenarnya kau sendiri tak cuba sayang Allah.
Bila Allah uji, mulalah kau gelabah...

Allah, pada setiap langkah kami, mohon Engkau pimpinkan, jagakan dan peliharakan...
Allahu...

04 February, 2015

jangan menyerah!!!

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

JANGAN MENYERAH!!!
Meski langkah ini kadang-kadang kabur
Bahkan kaki ini seakan mahu berhenti berlari
Penat...
Jalan ini seolah-olah
Bukan untuk diri yang lemah sepertiku
Lalu aku mendongak ke langit
Air hujan yang mencurah
Seakan turut menangisi kekalahanku
Kalah sebelum sampai ke garisan penamat...
Arghhh...
Perit...
"Bangun! Jangan menyerah! Aku tahu kamu boleh!"
Kata-kata itu meresap kebenak yang letih
Lalu semangat dibina
Kekuatan diraih
Hati kecil mula berbisik;
"Pasti... aku boleh tamatkan apa yang aku mulakan!
Jangan menyerah!"
............................................................................................................

Ya! Hidup ini penuh dengan rintangan, cabaran dan dugaan. Sebagaimana pelari yang berlari di atas trek larian, kita juga seperti itu. Berlari di atas trek kehidupan. Ada yang laju meninggalkan kita, jalannya mudah... Terkadang buat hati iri dan resah. Terasa ditinggalkan, mungkin. Kadang-kala kitalah yang mendahului... dan kerana itu rasa bangga sendiri, sedang kita juga tidak tahu bagaimana penghujungnya. Adakah kita yang menjadi juara di trek ini atau kita akan kembali menjadi orang yang ditinggalkan... Jauh di belakang.... Atau lebih teruk lagi, mungkinkah kita akan tersungkur di tengah-tengah larian. Semuanya rahsia Dia.

Selalu dan selalulah ingat!
Dunia ini bukanlah tempat kita bersenang-senang mencari kebahagiaan yang sementara.
Sepertimana firmanNya didalam surah al-Ankaabut ayat 2:

Road to sem 4 over 10
bismillahi tawwakaltu 'ala Allah
bismillahi Allahu Akhbar!
Rabbi yasir wa la tu'asssir

May Allah ease everything ^^

02 February, 2015

hidup

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Salam, Assalamualaikum pada yang masih sudi meluangkan waktu menjengah ke blog kontang ini. Lama rasanya, diri menyepi, jemari kaku tanpa berita dan cerita.... Sibuk barangkali... Bukan tiada masa tapi mungkin tiada semangat untuk berkongsi.

Hidupp...
Kata orang, hidup ni terlalu singkat untuk ditangisi.
Dan hidup ni hanyalah ibarat sisa waktu antara azan dan iqamah.
Pendek sangat.
Dan aku dah habiskan hampir 20 tahun hidup aku kat dunia ni. Yang mana aku sendiri tak pernah tahu bila dan dimana penghujung hidup aku atas dunia ni.
Dan rasanya sumbangan aku pada jalan ini.... Maksud aku, deen; "agama" nih..... Islam, masih kabur. 
Seriously, sedih bila Allah jauh... I mean, aku yang sebenarnya jauh pada Allah. :'(

Dan pada hidup yang sementara ni, betapa beruntungnya mereka yang senantiasa ada untuk Islam.
Dan mereka yang dalam hatinya cuma ada Allah...
Credit to Mr. Google ^^
Bila teringat pada tujuan hidup yang sejak dulu dididik untuk meletakkan redha Allah sebagai matlamat yang utama.... terasa hipokrit sendiri. Masakan tidak, bila ditanya tentang matlamat dan tujuan hidup, laju saja mulut menjawab untuk mencari redha Allah. Tapi, hakikat amalan dan perbuatan masih tak selari dengan apa yang dituturkan. Bukan salah orang sekeliling.... tapi salah diri sendiri yang tak kuat melawan nafsu... tak teguh memandu diri...

Sedih dan takut bila teringatkan lawannya hidup... MATI... sudahkan aku bersedia menghadapinya? Semua orang tahu kita hidup ini tak kekal. Semua akan mati, semua akan kembali padaNya. Kata ustaz, orang beriman itu tidak akan takut menghadapi kematian, malahan dia merasa bahagia kerana itulah saatnya dia akan bertemu Sang Pencipta, Rabb-nya. Dirinya tenang menjalani kehidupan yang dihiasi amalan mempersiapi mati yang menjadi rahsia Allah. Lalu aku bertanya pada diri sendiri? Berimankah aku? Air liur seakan berpasir... perit menjawab soalan itu sendirian. Ya.. cuma iman yang mampu menjawabnya.

Berbalik kepada perkara tadi, semua orang tahu hidup ini tak akan kekal. Tapi masih lagi kita, saya dan awak menghadapi hidup ini seolah-olah esok masih ada. Seolah-olah kita sentiasa yakin hari ini bukanlah penghujung hidup ini. Bahkan sentiasa berharap esok masih ada. Dan ada satu ketika saat aku mula mengharap esok masih ada untuk aku memperbaiki diri.... Allah mengilhamkan satu kata-kata yang cukup untuk menusuk hati yang lalai ini.
"Manusia (baca aku) selalu berharap hari esok akan lebih baik daripada hari ini. Tapi, manusia itu (aku) tak pernah berusaha untuk menjadikan esok lebih baik dengan tak cuba untuk memperbaiki diri, bahkan tak pernah berusaha memerdekakan diri dari hawa nafsu yang malas. Dia (manusia itu = aku) selalu bertangguh untuk melakukan kebaikan dan cuma berharap Allah memberi kekuatan untuknya, tapi dia sendiri yang mensia-siakan kekuatan itu setelah ia hadir. :'(