template

WELCOME NOTE

27 August, 2016

Syurga untuk diburu!

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Ujian Tuhan kepada semua insan
Adalah kehidupan ini
Yang baik menjadi tuntutan
Yang buruk dijauhkan
Syurga yang dijanjikan
Bukanlah suatu khayalan
Tentang nikmat berpanjangan Ilahi
Neraka yang tercipta
Menghimpun azab derita
Tangisan kesengsaraan insan
Syurga adalah kelazatan
Terbentang buat hamba beriman
Yang kasihkan Tuhannya
Yang kasihkan Rasulnya
Yang kasih agamanya
Neraka tempat kemurkaan
Antara kedurjanaan insan
Yang lupakan Tuhannya
Yang lupakan Rasulnya
Yang lupa agamanya
Siapakah yang lebih mulia
Dari mereka yang tidak lupa
Janji Allah adalah kepastian
Dan nikmat syurga adalah indah

Ya.... Syurga.
Seindah bayangan mata... Namun realitinya, Allah menyediakan apa yang tidak pernah terbayang dek akal kita. Dan manusia itu..... Sentiasa dan sentiasa melakukan kesilapan.

Allah,
Pada setiap bait ayat dariMu terkandung peringatan buat diri..... Sungguh.... Aku hamba hina.... 

Rindu gila nak nages dalam sujud...
Kau faham tak rasa bila Allah bagi kau rasa nikmat beriman?
Bila kau sanggup bangun tengah malam
Dan kau rasa ada suara dari dalam lubuk hati kau yang paling dalam meronta-ronta mintak kau ambil wudhu dan buat solat taubat. Dan bila kau solat, kau rasa Allah pandang kau. Kau rasa kau kerdil sangat. Kau rasa macam layakkah aku ni nak masuk syurga. Saat kau sujud dan sebut Allah.... Sungguh, air mata yang mengalir tu buat kau sebak, tapi hati kau rasa basah, tenang, gembira dan disayangi. Kau rasa tak nak hilang perasaan tu. Rasa macam nak doakan biar Allah 'pause'kan masa tu special untuk kau.
Dan kau nanges dan nanges lagi.

Tapi perasaan waktu tu kau tak selalu dapat. Even kau bangun tahajjud setiap hari, tak sama... Bila sebenarnya cuma jasad kau yang hadir. Tapi hati kau masih kering. Dan kau cuba untuk menangis, tapi tak boleh. Kau banyak terleka. Hati kau keras, rapuh dan kosong. And even kau bangun tahajjud pun, hari-hari kau tak produktif macam masa kau diberi kemanisan beriman tu. 

Sebab tu, kalau kau tengok ramai orang yang berperwatakan baik, tapi ada benda yang dia buat macam tak kena. Banyak aku dengar orang cakap; " Alah, orang pakai tudung pun, perangai buruk jugak." "....solat kat masjid tak pernah missed, tapi mulut macam longkang"
Yup. Manusia memang suka judge orang. 
Even me myself are not perfect. 
So, i don't really mind if people judging me.
We are human being.
Yang leka... yang kadang-kadang mengalami proses jatuh dan bangun untuk jadi yang terbaik. Cuma satu aku pesan, bukan untuk orang lain, tapi untuk diri sendiri; "Even kau dah hanyut jauh mana, carilah jalan pulang. Even kau dah sesat dalam dunia mana, ingatlah tempat asal kau. S Y U R G A .
Kau tak rindu? Kau tak nak tengok sendiri ke syurga yang Allah cerita dalam Quran tu?"

Sebab tu the ending of your life story bukan sampai "....they lived happily ever after" tapi....
"We enter The Paradise."

28 July, 2016

Buang belakang (baca throwback)

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, Tahun 3 sudah sampai ke penghujungnya.
Cuma masih menunggu result pro-exam.
Lama rasanya meninggalkan blog ini sepi tanpa berita. 
Acewaahh. . .
Sastera tak? Kihkihkih. . . . .

Memandangkan blog ni pun dah kurang cerita, meh sini aku cerita serba-sedikit pasal tahun 3.
Hmm... Banyak sungguh benda yang berlaku dan berlalu sepanjang tahun 3. Cerita GMGS, cerita klinik, cerita itu ini dan itu. . .

T A H U N   T I G A . . . 
Jauh lebih memenatkan dari tamhidi, tahun 1 mahupun tahun 2. Bukan tak ada masa, cuma selalu rasa terkejar-kejar. Walaupun dalam jadual korang tu penuh masa free sebab tak terlibat dengan ward round atau bedside teaching. OK, sebenarnya takde la penat sangat. Cuma akhir-akhir sem je, semua lecturer nak pulun habiskan silibus yang tertinggal.

Mula dengan   i n t r o d u c t i o n   w e e k   T a h u n 3
Kitorang start dengan intro-to clinical. Ada competency E&D, demo and test CPR. Competency test jangan kata la . . . 'Bejujut' orang kapung kite kate. Maksudnya berderet-deret. Haha. Tapi ada remedial. Kalau tak lulus takleh masuk clinic. 
Aku failed E&D. Memang dari awal lagi aku tak confident sebab orang lain semua ada partner masing2. Aku je sorang2, lepastu kena buat dengan staff. Memang makin gemuruh lah aku. Dah la masa practice dah kena marah ngan Dr. Sedih. . . tapi sekejap je la. Pujuk diri sendiri. Lepastu remedial dah lulus. Alhamdulillah. Tu pun Dr ngan kawan2 yang banyak tolong. Wuwuu. . .

Ni masa demo and practical CPR
Nasib baik patung dia tak keras sangat
macam masa kelas GS =.=''
penat woo tangan
Nasib baik lulus CPR, kalau tak memang aku down gila-gila la.
Tu cerita pasal introduction week.  

G M G S :'(
Then, aku kena jadi ajk subject GM. Sebab mostly dah pilih nak jadi AJK subject apa. Tinggal GM ngan GS je takde volunteer. So, since aku tak pernah lagi jadi ketua or AJK subject apa-apa, aku dipilih. Subject GM, GS ni memang killer and subjek pro untuk tahun ni. Tambah pulak Dr yang jadi coordinator untuk subjek GM ni boleh dikatakan garang oleh senior2. Then, semua pasal GM aku yang bertanggungjawab inform Dr, contact lecturers, arrange scedule untuk bedside teaching and lectures dengan lecturer luar. Nak dijadikan cerita, ada pulak incident. . .  
Dr luar tu salah paham baca mesej aku. Tapi memang salah aku la jugak. Sebab gopoh-gapah sangat hantar mesej tak cek dulu. Sampai sekarang aku ingat ayat Dr tu dan sampai sekarang aku masih trauma nak berurusan dengan Doc/ lecturers. Sampai 2-3 kali aku akan suruh kawan2 cek dulu mesej aku tu proper ke tak. 
Lama jugak aku murung. Sampai sekelas pujuk aku nangis kat kelas. Sebulan jugak aku down. Asal balik bilik je menangis. Sebab asal lecturer masuk kelas je, semua nasihat pasal adab ngan lecturer. Mana taknya, aku memang tak pernah ada masalah ngan cikgu, atau lecturer sebelum ni. Tak pernah ada orang tegur cakap aku tak beradab. Sampai membangkit soal sekolah agama lagi. Aku nangis bukan sebab takut. Tapi sebab rasa bersalah gila-gila bila Dr tu kaitkan soal sekolah agama, adab bagai. Rasa macam, Ya Allah, apa aku dah buat ni. 


Salahnya sebab aku tak kenalkan diri dulu dalam mesej tu. And ayat aku mungkin macam mendesak Dr tu untuk buat kelas. Padahal aku tak ada niat langsung. Aku dah pernah mesej and kenalkan diri sebelum ni, so aku expect Dr tu dah ada phone no aku. And the things jadi rumit jugak sebab aku tak tahu 2 jam sebelum tu kawan aku dah mesej Dr tu tanya pasal bedside teaching. Aku nak terus mintak maaf dalam mesej tu, tetibe phone pulak mati takde batteri. Mau tak menangis aku. Punyalah tak tenang. Tapi lepastu aku mintak maaf la.
So, esoknya Dr yang jadi coordinator kelas kitorang marah kat kelas pasal adab dengan lecturer. Makin berjujuranlah air mata aku. Haha. . . cerita flashback ni pun boleh buat aku bergenang air mata dah sekarang. Oh My God!
The next day, aku gi mintak maaf and explain kat Dr coordinator tu pasal apa yang berlaku dengan Dr luar tu. Dan berjujuran lagi sekali air mata aku depan Dr coordinator tu kat dalam bilik Dr.
Tapi nasihat Dr buat aku tenang. And aku rasa Dr tu takdelah garang sangat macam senior cakap. Dr tu pujuk aku bila nampak aku nangis sebab aku cakap; " Saya mintak maaf sebab dah susahkan Dr." 
Dr cakap dia bukan marah, cuma dia taknak kawan2 ulang benda yang sama. Anggaplah dia tegur sebagai seorang ibu yang nak yang terbaik untuk anak-anak dia, bukan marah sebab benci. Lebih kurang macamtu lah ayat Dr.
Hahhh. . . . "...barang yang lepas jangan dikenang."

Lagi pasal GM,
Ward round, photostat lecture notes. . .
Bedside teaching. Yang ni kalau nak cerita banyak pulak.
Gambar pun tak banyak.
with GMGS lecturers and The Mechanics Gigi

Practical scrubbing General Surgery
**Acah-acah masuk OT
spot me there!
GMGS Temerloh posting
29/01/16


Then pasal   K L I N I K.
Aku ni slow motion sikit dari orang lain. 
Awal-awal masa competency test, semua smooth except for Paeds (sebab tu aku dapat C masa sem 1)
Pendek kata semua clinic lah ada competency test before kitorang dapat touch and treat real patients.
Lain-lain competency sama macam dalam optech. Kalau untuk Cons, class 3 restoration, class 2 amalgam, deep caries management. . . Then local anaesthetic (LA) injection for OMFS, Surveying and denture design for Prostho. Wire bending Ortho, Root debridement Perio then, last but not least rubber dam placement and PRR for Paeds. 

Tapi bila with the real patient, memang semua pasal rezeki.
Aku ulang   R E Z E K I 

K l i n i k   C o n s,  sem 1 aku tak pernah treat patient. Sebab semua patient yang aku dapat takleh datang treatment. Yang sedihnya, dapat sorang patient ni, janji nak datang. Tetibe hari kejadian aku dah tunggu sejam, baru dia bagitahu sebenarnya takleh datang. Masalahnya bukan sekali dia buat macamtu, sampai 3 kali. Sem 2 baru aku rasa macam mana drill and tampal gigi patient. Tapi sedih jugak sebab dah lama tinggal amalgam restoration. Asyik guna composite je.

K l i n i k   P a e d s   aku banyak tampal, tapi cuma pernah treat 2 patient je. So, aku rasa kurang lagi bab patient management. Tapi aku paling suka patient paeds aku sorang ni. Walaupun tak banyak cakap, tapi dia cooperative sangat-sangat.

Kalau   k l i n i k   P r o s t o d o n t i c s   pulak, sem ni sepatutnya kitorang kena siapkan full-full 2 unit. Awalnya, aku takde patient. Ramai jugak kitorang yang takde patient. So sem 1 tu kitorang gamble je la, pergi assist sesapa yang bawak patient. Aku ngan partner dua-dua tak ada patient. Sem 2 baru kitorang dapat patient. Tu pun aku buat copy denture je, nasib baik Dr ambil kira as requirement jugak. Alhamdulillah sempat siap. Walaupun aunty tu makin banyak pulak complain masa review. Sem depan baru nak pulun partial-partial ngan full-partial. Sebenarnya, buat kat patient lagi susah dari masa kita belajar kat dalam lab, buat dengan dummy and model. Same goes to restoration jugak.

P e r i o   c l i n i c.  Nak last2 baru merasa buat perio charting and complete full mouth scaling. Tapi tak berapa boleh nak appreciate sebab patient tu dah banyak gigi yang takde. Root debridement dekat mulut dummy sangatlah memenatkan tangan. Rasa macam nak cepat2 tamat masa nak rest. Tangan dah krem macam jawab exam esei BHSC. Paling tak best sebab aku kidal. Susah gila nak cari angle sendiri. Finger rest bagai.


Hah lagi satu masalah bila kidal ni. . . 
extraction in  O r a l   S u r g e r y   c l i n i c.  Aku cuma dapat rasa sekali je pegang forceps and cabut root of 14. Kahkah. The most memorable first time! And that is the last OS clinic for last sem. Aku meroyan dekat akaun G+. Ehh ramai pulak mamat indon ngan orang tua yang pergi plus ngan comment. Jap aku screenshot. Hmmm. . .



O r t h o   kitorang tak start lagi. Baru belajar wire bending ngan twin block. Next sem inshaAllah, screening patient.

Next pasal   e v e n t s   i n   t h i s   y e a r s . . . .
Nah share gambar je.
MPS '16
MPS '16
Malam Perdana Siswa KKP
The Kingdom of Love

Dental Sport Tournament (DST)
"Canine"

Dental Appreciation Night '16

Hmmm... Panjang gila post kali ni.
Next, kalau rajin ai cerita pasal clinical exam GMGS...heee~
Adioss!

22 January, 2016

My Momento!

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Too many things to be shared but then i don,t know how should i start it...

It is hard. 
Starting this semester is really tough and hard as i feel like someone is drown me into the sea. And i'm suffocating. Until then i'm just hoping for the time to stop and let me take my breath happily. 

But i don't think that i'm going to tell everything here back then.
Hmm... Maybe just a little summary on everything.

Reflecting on what have i done throughout this semester... 
How we start the semester with a pack timetable. 
Doing our first examination and diagnosis in the clinic and how i failed the test. 
And the most unbearable pain i got when i was unintentionally create an issue with the lecturer until i lost my confidence... And i keep crying days and nights that i can't sleep.
Unable to stay focus in the class... 
Saying that i'm going to be okay in front of everyone.
If and only if i can go back to the past, i want to erase all the mistake that i have made.

Life goes on and we start our clinical session.
Dealing with patients.
Working with partner.
Doing ward round and bedside teaching.
Learning medical signs and symptoms.
Arrange the timetable for General Medicine classes.
Competency tests...
Assignments...
Examination....
Memorizing the Quran...

Management of patients... and yet, i think that I'm not doing so good in my examination also. 
And for this semester, we just got 4 days as holiday. Going back to my hometown. I just have 23 hours left before leaving to hostel. 

Tak tahu nak kata apa lagi... Nervous nak masuk semester baru. I wish everything will be okay and run smoothly.
I hope  that I can handle everything successfully. Counter-back my mistakes in examination and test. Score more and have more confident in front of patients and lecturers.

Aja aja fighting!!!

"Mukmin sejati itu tidak akan pernah menyerah kalah. Kerana hatinya yakin pada setiap janjiNya. Maka sesungguhnya, bersama kesulitan ada kemudahan. Sungguh, bersama kesulitan ada kemudahan."

05 January, 2016

lama tak jumpa!



BISMILLAHIRAHMANIRAHIM
 Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

It's 2016 already!
 Lama tak meroyan kat sini. Uhuk uhuk!!!

Hey, guess what, I'm in clinical year! And it is tough :'(
 Sekarang tengah study week untuk final sem 1.
Jengah2 internet, teringat pulak kat belog ni. Sadis sungguh. Kesepian encik belog sebab patik tinggal tak terusik. Tapi hari ni tak nak update banyak pun. Cuma nak bagi intro je sikit. Nanti habis exam kita dating ye encik belog.

Adiosss!!!
 Wish me doing well in my examination ^^